Franska myndigheter pekar ut 27-årige belgaren Abdelhamid Abaaoud som hjärnan bakom attackerna. Foto: Euronews

Han pekas ut som hjärnan bakom Paris-attackerna

Publicerad

Abdelhamid Abaaoud, en 27-årig belgisk man, pekas ut som hjärnan bakom attackerna i Paris. Han är tidigare känd av flera länders säkerhetstjänster och misstänks för att ha planerat en rad andra terrordåd.

Abdelhamid Abaaoud, som också går under namnet Abu Omar al Baljiki, är från Belgien och av marockanskt ursprung. Enligt belgiska medier har Abaaoud stridit för terrororganisationen Islamiska staten (IS) i Syrien, där han nu också uppges befinna sig.

Enligt The Independent sägs han tidigare ha varit bosatt i Bryssel-förorten Molenbeek, Belgien, där polisen under de senaste dagarna gjort flera tillslag. Från Syrien misstänks han ha hjälpt till med planering och finansiering inför fredagens attacker, något som säkerhetsanalytikern och IS-specialisten Charlie Winter bedömer som mycket trovärdigt.

– Han är precis den sortens person som man kan förvänta sig göra något sådant. Du går inte från att aldrig försöka till att orkestrera en attack som involverar koordinerade attacker, flera attentatsmän och flera vapen, säger han till The Independent.

Involverad i flera dåd

Abdelhamid Abaaoud är sedan tidigare eftersökt av belgisk polis efter en skottlossning i Verviers i Belgien i januari i år, där två människor dödades, uppger The Guardian.

Han ska också ha varit i kontakt med den beväpnade man som i augusti i år övermannades av två amerikaner på ett tåg på sträckan Amsterdam-Paris, uppger Sky News.

Abdelhamid Abaaoud blev först känd för säkerhetstjänsterna efter att han framträtt på en video där lemlästade kroppar transporterades till en massgrav. Det rör sig om en video där han tillsammans med andra röjer upp efter en IS-massaker – ett ”instegsjobb” för att kunna stiga i graderna inom IS. Det har SVT i januari i år uppmärksammat i ett reportage i Agenda sedan bildmaterial läckt ut från Abdelhamid Abaaouds mobiltelefon.

”Europa är värdelöst”

I filmmaterialet finns också en scen där han sitter med vänner runt en lägereld och planerar att förändra världen. Några repliker ur filmen:

– Vad anser du om livet här? Skulle du föredra livet i Europa?

– Europa är värdelöst!

– Må Gud hedra landet Storsyrien. Välsignelsernas land.

– Gud är större!

– Och Honom hör tacksamheten till!

– Man måste veta vad man gör här på jorden.

– Vi ska råna hela Damaskus, om Gud vill.

Ej intresserad av religion

Abdelhamid Abaaoud växte upp i Molenbeek tillsammans med fem syskon. Hans pappa drev en butik och de uppges inte ha varit fattiga. Enligt en äldre syster ska han inte ha besökt moskéer eller visat intresse för religion.

När Abdelhamid Abaaoud för drygt två år sedan reste till Syrien var det ingen som höjde på ögonbrynen – han var bara ytterligare en av de unga män från en eftersatt förort som lockats av löftet om äventyr och belöning av Gud, skriver The New York Times.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet