Foto: SVT.

Hans Brun: ”Kan mycket väl finnas risk för fler attacker”

Uppdaterad
Publicerad

Det är känsliga dygn för polisen och det arbete som nu följer efter den blodiga attacken i Nice som krävde Det finns ett slags värsta tänkbara scenario, enligt terrorforskaren Hans Brun. – Det mycket väl finnas risk för flera attacker, säger han

– Har man riktig otur så kommer man att upptäcka att han (gärningsmannen) har kommunicerat med andra människor. Då kan det mycket väl finnas risk för flera attacker, det vet vi inte, säger han till SVT Nyheter under fredagen.

Skulle det falla bättre ut så rör det sig om en ensam gärningsman, som helt och hållet agerat på egen hand utan direkt koppling till någon form av organisation, menar Hans Brun, terrorforskaren vid Försvarshögskolan. De närmaste dagarnas polisarbete blir avgörande för att kunna få svar på just detta.

Attack i Nice 2016

Premiärministern: ”Det är en terrorist”

Frankrikes premiärminister, Manuel Valls, sade i en intervju till franska tv-kanalen France 2 under fredagen att ”det är en terrorist, utan tvekan kopplad till radikal islamism”.

Om det skulle finnas någon sådan koppling, och vilken eventuell organisation eller rörelse som ligger bakom, har dock inte bekräftats av någon polismyndighet eller åklagare i nuläget.

Hans Brun säger att beteendet hos ensamma gärningsmän som utför blodiga attacker, han kallar dem för ensamvargar, är något som förekommit sedan slutet av 1970-talet.

Då hade polisens underrättelsetjänster i olika länder under ett antal år jobbat på ett sätt som gjorde att man relativt effektivt började komma åt grupper som till exempel IRA på Nordirland och Röda armé-fraktionen i Västtyskland.

– Som en konsekvens av det började högerextemister i USA med det som kallas ”den ledarlösa kampen”. Det går ut på att det är upp till varje aktivist att på egen hand, utan kommunikation med någon central ledning, genomföra lämpliga aktioner mot lämpliga måltavlor, säger Hans Brun, och fortsätter:

– Vem som är en lämplig måltavla styrs av rörelser och olika ideologi. Det här är ett koncept som jihadister, både al-Qaida och Islamiska staten, har tagit till sig och exploaterat i åratal.

Forskaren: I linje med tidigare attentat

Om det skulle finnas jihadistiska förtecken, så som premiärminister Manuel Valls antydde under fredagskvällen, så är det på intet sätt förvånande. Det anser Peder Hyllengren, terrorforskare vid försvarshögskolan i Karlstad.

– Det ligger i linje med ett flertal av de attentat som varit i västvärlden den senaste tiden, säger han.

Hur viktigt är det att få fram motivet för dådet i Nice?

– Det är oerhört viktigt. Vilka personer som eventuellt kan ha varit medgärningsmän? Har han planerat det på helt egen hand? Har han inspirerats av andra? Man håller på att vända upp och ned på hans liv och bakgrund nu, så det här är saker som kommer att komma fram den närmaste tiden, säger Hyllengren.

Vad krävs för att genomföra ett sådant här dåd?

– Oerhört lite. Varför skaffa sig massa avancerade bomber när man kan döda över 80 personer bara genom att ta ett körkort och hyra en lastbil.

Intensiv kartläggning av 31-åringen

Hyllengrens kollega, terrorforskaren Hans Brun, säger att det som nu vidtar för fransk polis i stora delar handlar om klassiskt utredningsarbete. Nu kartläggs den utpekade gärningsmannen, 31-åringe Mohamed Lahouaiej Bouhlel, in i minsta detalj.

– Vem har han pratat med? Vilken typ av material har han tagit del av på internet, och så vidare, säger Hans Brun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack i Nice 2016

Mer i ämnet