Jättepanda, tiger och noshörning. Foto: TT

Här är djurarterna som har räddats från utrotning

Uppdaterad
Publicerad

Populationerna av vilda ryggradsdjur minskar i rasande tempo, det visar en ny rapport från Världsnaturfonden.

Men det finns hopp, och flera exempel på när människan har lyckats vända trenden.

Bestånden av vilda ryggradsdjur har minskat med 60 procent mellan 1970 och 2014 och sju av tio av världens däggdjur, fiskar, fåglar, groddjur och kräldjur riskerar att vara borta 2020 om vi inte agerar, enligt en ny rapport från Världsnaturfonden, WWF.

Men det är inte helt becksvart, de senaste åren har flera djurarter som tidigare varit utrotningshotade återhämtat sig och är nu på väg tillbaka. Här är fem av dem.

1. Panda

Pandan har gått från ett bestånd på drygt 1 600 till drygt 1 800 de senaste elva åren, samtliga finns i Kinas bambuskogar. Huvudorsaken till pandans minskning är att människan har förstört dess miljö för att bereda plats åt odlingar och byar. En anledning till att pandorna blivit fler är att den kinesiska regeringen har inrättat fler naturreservat.

Jättepanda i Kina. Foto: TT
Pandor festar på bambu. Foto: TT

2. Indisk pansarnoshörning

Pansarnoshörningen har varit nere på 600 individer, till följd av en intensiv jakt på noshörningshorn. Arbetet med att minska jakten har bidragit till att arten har återhämtat sig och nu har kommit upp i ett bestånd på drygt 3 200 individer.

Indisk noshörning. Foto: TT
Indisk noshörning. Foto: TT

3. Tiger

Tiger varit nere på 3 200 individer globalt men har ökat till 3 900. Omfattande, och främst illegal, jakt har varit det största hotet mot artens överlevnad. Genom att stävja tjuvjakten och den illegala handeln med bland annat tigerskinn har man lyckats stoppa minskningen av beståndet. 

Tigerhona med sina ungar. Foto: TT
Begalisk tiger. Foto: TT

4. Brednosig vit noshörning

Arten har i Sydafrika varit nere på nivåer runt på 600 men är nu drygt 20 000 individer. Även här har man intensifierat arbetet för att minska jakten.

Vit noshörning med unge. Foto: TT
Vit noshörning med sin unge. Foto: TT

5. Havsörn (i Sverige)

Havsörnarna har nästan varit helt utdöda i Sverige på grund av miljögifter, när de sedan förbjöds har stammen kunnat återhämta sig och är nu på uppgång, enligt WWF:s talespersoner i Stockholm.

Vidhövdad havsörn. Foto: TT
Vidhövdad havsörn. Foto: TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.