Här är den röda lampan som ska hjälpa personalen. Foto: SVT/Mikael Ohlsson, ABB

Här är lampan som stoppar störande kollegor

Uppdaterad
Publicerad

En lampa vid ditt skrivbord som lyser grön när du är ledig och rött när du är upptagen ska stoppa störande kollegor. Det har testats i en ny stor studie och ett företag som deltagit är ABB.

– Vi har fått en bättre harmoni i lokalen, säger Mikael Ohlsson, teamledare på verkstadskoncernen ABB i Olofström.

Totalt 449 kontorsanställda i 12 länder har deltagit i studien som gjorts av forskare på Zürich Universitet – bland annat svensk-schweizisk företaget ABB.

För två år sedan placerades lamporna, så kallade Flowlights, i det öppna kontorslandskapet i Olofström – och på många skrivbord står de kvar.

– Vi har fått en bättre harmoni i lokalen och det har blivit en mycket bättre miljö runt oss, säger teamledaren Mikael Ohlsson.

Känner av din status

Lampan kopplas till de anställdas datorer via en usb-port och känner av nedtryckningar på tangentbordet eller musrörelser. Är den inställd på automatiskt läge kommer lampan att lysa rött för att visa att den anställde är fullt koncentrerad. Det går även att ställa in lampan manuellt.

Den kan också känna av om den anställde har några möten inbokade i kalendern, eller är upptagen med ett samtal via Skype.

– Det är bra att medarbetare kan se vilken status man har. Lyser lampan rött så försöker man undvika att störa personen om det inte är så att det är något akut. Det gör att man får vara i fred om man gör något som kräver full koncentration, säger ABB:s Mikael Ohlsson.

Forskarna konstaterar i studien att avbrotten minskade med 46 procent för en person med en lampa på sitt skrivbord. Studien visade även att de som använde den kände att de blev mer effektiva och fick en ökad medvetenhet kring om man stör någon i sin omgivning.

Kan bli ännu bättre

Men trots att stör ej-lampan lyser rött så missar kollegor det ibland, berättar Mikael Ohlsson.

– Ibland så glömmer man bort den och håller dialoger över skivborden ändå, men det har minskat. Är lampan röd så skriker man inte utan man är mer varsam i sin dialog helt enkelt, säger han.

Men enligt Ohlsson skulle lampan kunna bli ännu bättre om det gick att mäta hjärn- och hjärtaktivitet.

– I dag kan den inte känna av om du sitter i en djup tanke, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.