Den som söker in till en utbildning på högskola eller universitet har goda möjlighet att få jobb efter avslutad examen. Det visar Arbetsförmedlingens prognos för fem år framåt i tiden.
– Efterfrågan på utbildad arbetskraft är mycket stor och med en avslutad högskoleutbildning har man i de allra flesta fall lätt att få jobb. Det gäller både i dag och på längre sikt, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.
Precis som tidigare prognoser från myndigheten är det olika ingenjörsyrken och yrken inom IT och pedagogik som ger bäst chans till jobb. Inom pedagogiken är det framförallt förskollärare som är hett eftertraktade.
– Det är ett yrke som har legat högt upp på listan väldigt länge, och där ser vi ett behov även på lång sikt, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.
Svårt för fotografer och formgivare
När det gäller listan över yrken där det blir allt svårare att få jobb återfinns till exempel yrken som banktjänsteman, fotografer och grafiska formgivare – även det i likhet med tidigare prognoser från Arbetsförmedlingen.
– Det är i stort sett intakt med tidigare år. Det rör sig inte så mycket från gång till gång, säger Annelie Almérus.
Utbildning bättre än enstaka kurser
Ansökan till vårens utbildningar på högskolor och universitet stänger den 15 oktober, och enligt Annelie Almérus finns det flera goda skäl att söka sig till en utbildning för att få jobb.
– Det är på längre sikt som man har möjlighet att bli varaktig på arbetsmarknaden. En utbildning som leder till ett tydligt yrke är det allra bästa, om man jämför mot att läsa enstaka kurser, säger Annelie Almérus.
Här är listan
Yrken där det är lättast att få jobb om fem år
- Civilingenjörsyrken inom elektronik
- Förskollärare
- Grundutbildade sjuksköterskor
- Ingenjörer och tekniker inom bygg och anläggning
- Läkare
- Lärare i yrkesämnen
- Mjukvaru- och systemutvecklare
- Röntgensjuksköterskor
- Specialistsjuksköterskor inom akut hälso- och sjukvård
- Speciallärare och specialpedagoger
Yrken där det är svårare att få jobb om 5 år
- Banktjänstemän
- Chefssekreterare och VD-assistenter
- Finansanalytiker och investeringsrådgivare
- Fotografer
- Grafiska formgivare
- Informatörer, kommunikatörer och PR-specialister
- Journalister
- Musiker, sångare och kompositörer
Arbetsförmedlingens prognos bygger på Statistiska Centralbyråns yrkesregister, och gör inte någon skillnad på olika anställningsformer.
Källa: Arbetsförmedlingen