Smittspridningen ökar snabbt i både Stockholm och Västra Götaland. Foto: TT

Här ökar smittspridningen mest i landet

Publicerad

Smittspridningen ökar snabbt på flera håll i Sverige. I Västra Götaland har antalet fall dubblerats den senaste veckan och i Stockholm ser utvecklingen ut på ett liknande sätt. Även i Skåne och Uppsala ökar smittan i hög takt.

I Västra Götaland har antalet smittofall ökat med 1 374 under förra veckan, vilket är en fördubbling jämfört med veckan innan.

– Jag kan inte nog poängtera de allmänna rekommendationerna. Stanna hemma vid minsta förkylningssymtom, provta dig, håll avstånd till andra, undvik större sociala sammanhang, res inte kollektivt om du inte måste och försök arbeta hemifrån om du kan, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare för Region Väst, till SVT Nyheter Väst.

Situationen i Stockholm följer samma mönster: 2 996 nya fall av covid-19 bekräftades under förra veckan (vecka 43), vilket är nära en fördubbling jämfört med veckan innan (vecka 42), då 1 657 nya fall konstaterades.

– Det ökar alldeles för mycket. Vi vill inte se en så här stor ökning som det nu har varit. Det är en 70-procentig ökning från vecka 42 till 43, så nu är vi uppe i nästan 3 000 fall veckan 43, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare på Region Stockholm, till TT.

Skåne skärper rekommendationer

I Skåne har antalet patienter som vårdas på sjukhus fördubblats de senaste veckorna och är nu uppe på 54 personer. Samtidigt har antalet bekräftade fall ökat med 242 sedan i går. Där skärper nu regionen rekommendationerna och uppmanar skåningar att hålla sig borta från kollektivtrafik och köpcentrum.

Uppsala stramade förra veckan åt restriktionerna till följd av smittspridningen, och den skärpningen ser ut att bli kvar till åtminstone 3 november.

– Jag skulle tro det. I grunden beror det på hur smittspridningen utvecklas. Det känns som att vi är på en platå, att det inte fortsätter öka, men ändå har det ju ökat i sjukvården, säger landshövding Göran Enander till SVT Nyheter Uppsala.

Ytterligare statistik om smittspridningen i regionerna kan du ta del av här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer