”Vi kommer få se folks leenden igen” säger Ava Kreutziger, 14, efter att hon fått vaccin. Foto: EBU/AP

Här vaccineras europeiska 18-åringar

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas vaccinationsvilja får bokningssystemen att kollapsa när det öppnas upp för nya åldersgrupper  – samtidigt finns det EU-länder som kommit långt ner i åldersgrupperna och där det går att se tecken på ”vaccinationsmättnad”.

I Polen kan nu 16-åringar få vaccin och i åldersgruppen 18 till 24 år har snart 20 procent fått sin första dos, enligt Europeiska smittskyddsmyndighetens statistik.

I den äldsta ålderskategorin är andelen vaccinerade förhållandevis låg. Knappt 60 procent av Polens 80-plussare har fått en dos eller mer, vilket kan jämföras med Sverige där motsvarande siffra är drygt 90 procent.

Coronapandemin

”Vaccinationsmättnad”

EU:s vaccindoser är fördelade utifrån invånarantal. Att en del EU-länder kommit långt ned i åldrarna handlar om ”vaccinationsmättnad” i de äldre åldersgrupperna, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

– Hur snabbt man rör sig ned i ålderstrappan är helt avhängigt viljan att vaccinera sig.

Andra EU-länder där vaccinationen kommit långt i den yngsta åldersgruppen är Österrike och Litauen. Även där har har snart 20 procent av landets 18-24 åringar fått minst en dos vaccin.

En av fyra tveksamma till vaccin

Drygt 25 procent av EU-medborgarna är tveksamma till att ta vaccin enligt en studie av EU-organet Eurofound. Och just Polen, Österrike och Litauen hör till de länder där vaccinationsmotståndet är högre än EU-snittet.

Polska regeringen hoppas kunna öka vaccinationsviljan genom att locka med lotterivinster på upp till 2,5 miljoner kronor. Eventuella variationer bland EU-länderna är dock inte något som bekymrar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

– Det är klart det kommer vara skillnader mellan EU-länderna. Men skillnaderna ligger på ”en högre nivå”.

”EU minsta problemet”

Viljan att ta vaccin mot covid-19 har stigit sedan de första mätningarna gjordes. I dag finns det tillräckligt många EU-medborgare som vill vaccinera sig för att Europeiska smittskyddsmyndighetens mål om en vaccinationsgrad på minst 70 procent ska kunna uppnås.

– EU är minsta problemet. Det stora problemet är länder inom EU:s närområde och andra länder vi har utbyte med, säger Bergström och exemplifierar med östra balkan, nordafrika, Turkiet, Ukraina, Japan och Mexiko där vaccinationgraden är låg.

– Så länge som det pågår smittspridning så pågår det mutationer. Sverige har enorma överskott från sommaren och framåt och de måste vi få ut i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet