Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka. Foto: TT

Sida-chef har varit i blåsväder tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka kritiseras nu för att hon under en period tagit emot lön från både Rädda Barnen och Sida, men det är inte första gången hon varit i blåsväder. Tidigare har hon fått kritik från Sidas egna korruptionsutredare för att hon anställt släktingar och vänner.

För två år sen avslöjade tidningen Lag & Avtal att medarbetare på Sida tipsat myndighetens korruptionsutredare om vilka generaldirektören anställt. Charlotte Petri Gornitzka hade anställt en ingift släkting till sin stab och ville också anställa en kompis. Men då satte korruptionsutredaren stopp.

Sidas styrelseordförande informerades men tog inte ärendet vidare till polis. Charlotte Petri Gornitzka ska ha informerats om olämpligheten i hennes agerande.

Biståndsminister Hillevi Engström kommenterar i dag SVT:s avslöjande om att Charlotte Petri Gornitzka tagit emot dubbla löner under en period. Biståndsminister påpekar att en generaldirektör ska bete sig på ett moraliskt sätt.

– Det är väldigt viktigt att alla befattningshavare i staten har ett gott omdöme och en hög moral. En generaldirektör har en hög lön, åtnjuter ett högt förtroende och ska agera på ett lämpligt sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Sida-chefens ersättningar

Mer i ämnet