Attackerades när hon försvarade homosexuellas rätt

Uppdaterad
Publicerad

I veckan utsattes människor i Husby, som försvarade homosexuellas rättigheter, för angrepp, av okända män. En festival planeras nu i förorten för hbt-personers rätt. Men mer behövs, säger aktivister som SVT Nyheter pratat med.

Det är seminarium på Stockholm Pride. En kvinna i publiken har tagit mikrofonen. Hon berättar om misshandeln hon utsattes för i Stockholmsförorten Husby i onsdags. Hon försvarade hbt-ungdomar som hånades av maskerade män.

– Då attackerade de mig, tog flaggan och igår märkte jag att jag hade blåmärken över hela kroppen.

Stockholm Pride 2015

Ni säger ”islamofobi, islamofobi”

Leila Qaraee efterlyser mer kamp mot svenska islamister.

– Det händer i Husby. Men det är inte hela Husby. Det är 10-15 personer. Det är inte alla muslimer, men en del. Men jag får inte stöd av er. Kamrater, ni säger hela tiden ”islamofobi, islamofobi”.

Men Leila får stöd av panelen på Pride. Och nu planeras en mångfaldsfestival av just hbt-personer i Husby.

Festival för mångfald

SVT Nyheter träffar Per Pettersson som lever ihop med sin kille i området.

– Det är ju för att vi vill ta ett bredare grepp om det här. Vi vill inte att hbtq-personer ska känna sig osäkra. Vi vill inte att kvinnor ska känna sig osäkra. Och vi vill inte heller underblåsa islamofobi och främlingsfientlighet. Vi vill fira mångfalden och stärka den ömsesidiga respekten för olikheter här ute, säger han.

Möter både homofobi och stöd

För organisering behövs, problemen finns här, men Per Pettersson vill också peka på hur vänner till honom blivit utsatta på helt andra orter, till exempel på den svenska landsbygden, och att homofobi finns inom alla kulturer och religioner.

– I förrgår gick vi och handlade och då var det några som skrek ”bögjävlar” efter oss, varpå några unga killar som satt bredvid den första gruppen som skrikit, att lämna oss ifred. Så vi märker att vi har stöd också.

Flyttade – men ger inte upp

Ändå har Per Petterson och hans sambo flyttar nu ifrån Husby. De senaste två åren har ägg och smällare kastats mot deras balkong. Angreppen kommer från en mindre grupp personer, men de tär på krafterna, säger han.

Känns det som att ge upp?

– Nä, egentligen inte. Eftersom vi dragit igång den här mångfaldsfestivalen och på andra sätt fått ett stort engagemang i de här frågorna, som jag kommer fortsätta engagera mig i, så ger vi definitivt inte upp. Det är mer som att vi får lite lugn och ro, samlar styrka och fortsätter kämpa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2015

Mer i ämnet