PO Enquist på bokmässan i Göteborg 2005. Foto: Leif R Johansson/TT

Hur minns du PO Enquist?

Uppdaterad
Publicerad

Författaren PO Enquist har avlidit, 85 år gammal. Nu hyllas han av vänner, kollegor och läsare. Hur minns du författaren, regissören och dramatikern? Dela med dig av dina minnen här.

Hur minns du PO Enquist?

Ann-Charlotte Larsson • PO Enqvist

En dag ska vi dö. Men alla andra ska vi leva.

Anette A • Hans och underbara röst framför allt. Jag har inte läst så mycket av honom, det finns tid.
Då hans bok Ett annorlunda liv gick som radioföljetong, uppläst av honom själv, njöt jag av varje ord. En vad jag förstår väldigt klok och omtänksam människa

Bigitta Johansson • Förutom hans fenomenala böcker, så älskar jag hans Sommar-program

Jens Egsgaard • Nordens største forfatter var han.Jeg læste som teenager hans “Sekonden” om sport, politik og far/ søn forhold.Fra da af var jeg solgt.Han var ekstremt alsidig , fra det dybt litterære til det mere samfundskritiske.Som person virkede han altid ydmyg og engageret.

Anna lena • Det var nästintill rogivande att lyssna till hans lugna mjuka röst, tacksam för någon repris.
Har saknat honom.

Tore Bergström • Han förenade ett mångsidigt konstnärsskap, engagemang i samtidsfrågor med äkthet och sann mänsklighet. En stor författare!

Christer Ander • Som en knarrig Skelleftebo!
Författare in i själen.

Ann Sidbrant • Blev djupt berörd av Enquists novell "Mannen i båten", som handlar om en nioårig pojke (författaren själv?) och hans sommar år 1934 i hembyn i Västerbotten. Här ryms äventyr, vänskap och livsglädje, men också katastrof, liksom pojkens oförmåga att acceptera eller ens förstå att det värsta har hänt. Till slut förmår pojken försonas med sanningen på ett mycket vackert, naturlyriskt sätt. Novellen skildrar också det västerbottniska samhället ur barnets perspektiv, med timmerflottning, frikyrklighet, hårt arbete på bruket och en underliggande klasskamp, liksom det självklara faktum att människor bor och arbetar i små samhällen i Norrlands inland. Det är en värld långt före internet och till och med före teven, där naturen är stor och människorna motståndskraftiga, och där det finns både stor frihet och många faror för barnen.

Peter Menzel • Nedstörtad ängel - glömmer den aldrig, läser om den då och då, Sveriges vassaste prosa genom tiderna, öförglömlig.

Erik Normark • Den störste svensken efter Harry Martinsson. PO borde ha fått nobelpriset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

PO Enquist 1934-2020

Mer i ämnet