Uppgifterna i IPCC:s kommande rapport har redan gjort avtryck i debatten, menar SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström. Foto: TT

Uppgifter: Så blir IPCC:s rapporter

Uppdaterad
Publicerad

Omställningen från fossila bränslen till förnybara alternativ räcker inte för att motverka klimatförändringarna. Vi människor måste också ändra våra kostvanor och börja äta mer veganskt. Det väntas FN slå fast i sin klimatrapport IPCC.

Det är The Guardian som tagit del av de läckta uppgifterna i rapporten som publiceras först på torsdagförmiddag. Den väntas peka på att jord- och skogsbruket svarar för nästan en fjärdedel av de globala utsläppen, och reaktionerna har inte låtit vänta på sig.  

– Miljörörelsen har till exempel välkomnat att det kommer att ställas strängare krav på jord- och skogsbruket. Jordbrukarna har ju hittills kommit ganska lindrigt undan eftersom vi mest diskuterar hur utsläppen från flyget, bilismen och kolkraften skapat en klimatkris, säger Erika Bjerström, SVT:s utrikeskommentator och fortsätter:

– I Tyskland har man omedelbart föreslagit en höjd moms på kött, ett förslag som bland annat fick stöd av det kristdemokratiska regeringspartiet.

Forskare har arbetat i flera år

Hundratals forskare från länder världen över har i flera år sammanställt befintlig forskning om hur människans bruk av jordar och skogar bidrar till klimatkrisen. IPCC-rapporten kommer troligen att innehålla tidigare kända förslag hur skogs- och jordbruket skulle kunna bromsa klimatförändringarna, berättar Erika Bjerström.

– Det kan handla om att sluta plöja och ha täckgrödor på vintern, att låta skogarna växa längre tid och att bygga hus av skogsvirke istället för att göra kartonger, säger Erika Bjerström.

Ligger till grund för politiska beslut

Hittills har inte politiken och forskningen alltid agerat i samklang i fråga om vad som krävs för att minska den globala uppvärmningen.

– IPCC-rapporterna möts alltid med respekt eftersom de bygger på att ledande forskare i en global oberoende process sammanställer hur långt vetenskapen kommit vad gäller klimatförändringarna. Rapporterna lägger sen grunden till de beslut politikerna fattar. Men hittills har politikerna inte klarat att möta forskarnas rekommendationer om vad som måste göras för att avvärja en global uppvärmning över 2 grader.

Om uppgifterna från The Guardian stämmer så kan det komma att påverka hur våra makthavare agerar.

– Det beror helt på vilka politiska beslut som politikerna är beredda att fatta. Hittills har det inte funnits någon majoritet för en speciell köttskatt i Sverige. Men med tanke på att Tyskland nu överväger höjd moms på kött så får det mig att tänka att köttskatt åter kommer att lyftas på den svenska dagordningen, säger Erika Bjerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.