Klimat, jobb och skola i MP:s skuggbudget

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet presenterar sin skuggbudget – satsar en fjärdedel på klimatsatsningar.

Miljöpartiet har ingen annan syn än regeringen på hur stort reformutrymmet är. Men pengarna används helt annorlunda, enligt partiets ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund.

– När regeringen gör väldigt stora skattesänkningar, tror vi att det är bättre med stimulanser för en bättre skola, för att få fler i arbete och för att rusta Sverige mot ett förändrat klimat och att ta vårt klimatansvar och minska utsläppen, säger Bolund.

Valbudgeten 2014

I MP:s budgetmotion går nästan en fjärdedel till klimatsatsningar, nästan lika mycket till olika jobbåtgärder och 17 procent till utbildningssatsningar.

Uppsökarverksamhet för att hitta unga

De senaste veckorna har partiet presenterat flera av de förslag som finns med i budgetmotionen. Till exempel ett klimatpaket, olika satsningar på småföretag och en läsinsats i skolan.

På en pressträff utvecklade Per Bolund hur partiet vill fånga upp de många unga som varken studerar eller jobbar. MP sätter av 3,8 miljarder kronor för utbildning och jobbskapande åtgärder för 50.000 unga, till exempel handlar det om fler komvuxplatser och subventioner för långtidsarbetslösa.

Dessutom vill partiet nå 16.000 unga genom uppsökande verksamhet.

– Kommunerna har ett ansvar i dag som inte alls fungerar, där man behöver mycket större insatser för att just få tag på de unga som varken är i skola eller på arbetsförmedlingen för att söka jobb och som hamnar utanför samhället. Där tror vi att Arbetsförmedlingen i samarbete med kommunerna har en väldigt viktig funktion att fylla, säger Bolund.

MP vill också ha höjd koldioxidskatt för 5,5 miljarder, vatten- och kärnkraftskatt på totalt 4 miljarder, flygskatt på 1,9 miljarder. Från halvårsskiftet 2015 införs en lastbilsskatt, som kommer att ge intäkter på 4,7 miljarder om året från 2016.

Landsbygdsministern kritisk

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) kallar MP:s lastbilsskatt för ologisk, orealistisk och helt fel.

– Det kommer att slå ut tusentals med jobb, säger Erlandsson.

MP räknar med att få in 4,7 miljarder kronor årligen på kilometerskatten när den är fullt införd 2016.

– Vi kan ta massaved som exempel. Hur ska den komma från skogen till pappersbruket utan att transporteras på bil? Det finns inget alternativ. Och mjölken från en gård? Transporter till mekaniska verkstäder i små samhällen? Dessa samhällen kommer att utplånas med deras politik, säger Erlandsson.

Även näringsminister Annie Lööf (C) sågar Miljöpartiets budget.

– MP:s politik missar målet både för unga och miljön. Höjda skatter på ungas jobb ger inte unga fler jobb. Och en skatt på avstånd ger inte bättre miljö.

– Regeringen fokuserar på de unga som behöver jobben mest, de under 23 år. Det MP gör är inget annat än ett svek mot de unga och en straffskatt på landsbygden, säger Annie Lööf i ett uttalande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valbudgeten 2014

Mer i ämnet