Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen lägger fram lagförslag om skräpta straff för gängkriminalitet Foto: TT

Regeringen lägger fram lagförslag om skärpta straff för gängkriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Hårdare straff för våldsamma gänguppgörelser och flera straffskärpningar. Det meddelade Tidöpartierna under en pressträff på torsdagsmorgonen.

– Det kommer krävas ny lagstiftning som låser in människor mycket mycket längre, som utvisar människor ur riket, och som på olika sätt förekommer de olika brottslingarna, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Statsminister Ulf Kristersson (M) inledde pressträffen med att kommentera den senaste tidens våldsdåd i bland annat Stockholm.

– Ingenting talar för att brottslingar i Sverige tänker sluta skjuta ihjäl varandra bara för att vi sagt att vi lägger om kursen, sa Ulf Kristersson.

Regeringen ska nu lägga en propositionen i riksdagen om hårdare straff för brott i kriminella nätverk och straffskärpningar för flera brott som är vanliga inom den kriminella miljön – såsom grovt olaga hot och narkotikaförsäljning.

I propositionen ingår även en ny straffbestämmelse som gör det brottsligt att involvera nya unga i brott eller brottslig verksamhet. Straffskalan föreslås vara fängelse i upp till fyra år.

Ny huvudregel i sekretesslagstiftningen

Under pressträffen meddelade regeringen att man nu går vidare med ett förslag om en förändring i sekretesslagstiftningen som går ut på att myndigheter lättare ska kunna utbyta information.

Exempelvis ska skola och socialtjänst kunna dela information till polisen. Man kommer också lägga fram en lagrådsremiss som är ett första steg mot ”lex Luna”.

– Det här är otroligt viktigt för att kunna bryta tillströmningen av barn och unga till gängen, säger Ebba Busch.

Regeringen ska även utreda om det finns utökade möjligheter till preventiva tvångsmedel för att förhindra och upptäcka brottslig verksamhet i kriminella nätverk.

Shekarabi (S): ”Beklagligt inte arbeta över blockgränsen”

Justitieutskottets vice ordförande Ardalan Shekarabi (S) är positiv till åtgärderna.

– Jag välkomnar att regeringen går vidare med de förslag som vi i den förra regeringen tog fram. Det är viktigt – inte minst när det gäller skärpta straff för gängkriminella, säger Ardalan Shekarabi till SVT.

Samtidigt beklagar Shekarabi att regeringen inte samarbetar över blockgränsen i frågan.

– Man begränsar sitt samarbete till Sverigedemokraterna, och det är inte bra för Sverige. Regeringen fokuserar endast på repressiva åtgärder, men väldigt lite på det brottsförebyggande arbetet.

Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein om regerings åtgärder mot gängkriminaliteten i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Syftet här var att visa att nu har regeringen suttit i 100 dagar – nu börjar man leverera sina reformer på det område som är det mest prioriterade av de här partierna, säger SVT inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.