Jobb och lika villkor – fokus i Löfvens tal

Uppdaterad
Publicerad

S-ledaren Stefan Löfven höll årets sista partiledartal i Visby. Han inledde sitt tal med att hylla Nelson Mandela, som den senaste tiden vårdats på sjukhus för lunginfektion. Sedan inriktade han sig på jobb, jämställdhet och utbildning.

Kort efter att S-ledaren tagit plats på scenen började han berätta om ett tillfälle i Johannesburg för många år sedan, då han hört Mandela tala på en middag, efter att han avgått som president, och gav även en känga till Carl Bildt – för att inte ha stöttat presidenten.

– Vi i svensk arbetarrörelse är stolta att ha stått vid hans sida i kampen mot Apartheid, även när en internationell – och svensk – höger var emot oss. Mandela, du har gett demokrati åt ett land, röst åt ett folk och hopp till en hel generation världen över. Madiba, våra tankar är med dig, sade han.

Almedalen 2013

Men den röda tråden genom hela talet var helt klart jobben. Han beskyllde statsminister Fredrik Reinfeldt för att lägga mycket tid på att bortförklara ungdomsarbetslösheten och säger att regeringen istället för att presentera nya reformer, lägger fram nya räknesätt.

”Någonting har gått sönder i Sverige”

– Drygt 40 000 unga har gått utan arbete sedan januari – eller ännu längre. Det är mer än tre gånger så många som när Alliansen tog makten. Och det går inte att skylla på mätmetoder. De 14 länder bara i EU som har lägre nivåer än oss mäter på exakt samma sätt. Det är inte statistiken, utan politiken, som måste förändras, sade Löfven och fortsatte:

– Något har gått sönder i Sverige. Språngbrädan som var Sveriges stolthet, som skickade dig som ung – begåvad men fattig, till en första chans, ett första jobb, den fungerar inte längre.

Han beskyllde regeringen för att ha skurit ned på vuxenutbildningen, gymnasiet och antalet högskoleplatser, ”samtidigt som Fas 3 växer”.

– Istället för att testa kunskapsgränser ska unga måla om stolar som redan är målad, det är kränkande och korkat, sade Löfven och fortsatte:

– Regeringens budskap till unga, att de ska sänka sina förhoppningar, sina ambitioner och sina löner, löser ingenting. Regeringens missmodiga mantra skapar bara mindre framtidstro. Unga behöver inte mindre hopp, utan större möjligheter.

Stefan Löfven berättade sedan vad Socialdemokraterna vill förändra. Han talade om ett rättvist skattesystem och att samhället ska stå upp för den som söker arbete eller blir sjuk, i stället för att svika.

– Istället för att vara det land där klyftorna ökar snabbast, ska Sverige bli bäst på ge alla, oavsett kön eller bakgrund, hälsa eller funktionsnedsättning, samma möjligheter i livet. Och jag vet att det finns brett stöd i Sverige för detta, både till vänster och höger. Det är därför moderaterna nu börjar kalla sig ”nya” – eftersom de gamla blev ratade när de var för ärliga om vad en moderat politik skapar, sade han.

Gav känga till Björklund

Tidigare under dagens presskonferens presenterade Socialdemokraterna en miljardsatsning på skolan i form av ett startpaket där man ska lägga en halv miljard kronor på att få 1 000 fler speciallärare och specialpedagoger, något som Löfven ägnade en del av sitt tal åt att berätta om.

– Sverige behöver en ny förskolereform, så att alla föräldrar får både råd och möjlighet att låta sina barn gå där, och att det blir färre barn i varje grupp som möter ännu bättre utbildad personal. En fantastisk förskola är den bästa början för ett jämlikt samhälle, sade Löfven i sitt tal.

Han talade även om skolan och skolresultaten, och anklagade Jan Björklund för att driva svensk skola som ”vilda västern, med både lycksökare och guldgrävare”.

– Och i mitten står en folkpartistisk sheriff som skjuter från höften, sade han.

Han berättade sedan om Socialdemokraternas plan för skolan:

– Finlands skola är idag världsledande. Den skiljer sig från den svenska skolan på två punkter: läraryrkets attraktivitet – och arbetet med tidiga insatser. Vi socialdemokrater vill lära av dem. Vi vill genomföra en nationell samling med lärarna, rektorerna och huvudmännen för att höja läraryrkets attraktivitet. Vi behöver lösa frågor som arbetsbelastning, lön och autonomi. Därför att det är i mötet mellan lärare och barn som lärandet avgörs.

Modernisera arbetsplatser

S-ledaren tog även upp situationen på Sveriges arbetsplatser, och kritiserade Alliansens idé om att arbeta längre. ”Innan vi ens talar om 75, ska vi göra det möjligt för alla att orka jobba till 65.”, sade han och lovade att minska stress och press på arbetsplatser och sätta stopp för staplandet av tillfälliga anställningar ”in absurdum”.

Sverigedemokraterna och rasism var även ett ämne som togs upp i talet.

”Rasism – tidlös skit”

– Många svenskar möter idag hinder på arbetsmarknaden, hot på torg och i tunnelbanan, och hat från den enfaldiga extremhögern. Även här i Almedalen har vi sett nazister marschera på våra gator. Aldrig, aldrig att jag tänker acceptera det, sade han och fortsatte:

– Rasismen är beprövad som ideologi, och det är tidslös skit. Den ska inte kunna påverka i riksdagen – och framför allt: aldrig någonsin kunna minska människors livschanser.

Han slog även ett slag för jämställdheten och sade att Sverige behöver feministisk politik ”inte feministisk PR”.

Stefan Löfven sade i sitt tal att jämställdheten behöver förbättras i såväl arbetslivet – med de ojämlika lönerna, i familjelivet – med en bättre förskola, ett slopat vårdnadsbidrag, och i närhetslivet där S-ledaren sade att det behövs lagstiftning för att män inte ska kvoteras in framför kompetenta kvinnor.

– Det brukar kallas för glastak. Men detta är inga ljusa glastak. Det är mörka murar. Och ska unga kvinnor få samma livschanser som unga män så behöver vi riva dem. Vänner, det är dags att lyfta släggan, sade Löfven.

När det gäller miljön ägnade Löfven en del av sitt tal åt att ge exempel på Socialdemokraternas idéer. Han sade att partiet vill klimatrenovera bostadsbeståndet, skydda den biologiska mångfalden, och investera i förnybar energi.

Vände blicken mot världen

Han talade även om EU och världen och nämnde husraset i Bangladesh i våras, då en textilfabrik rasade samman – vilket ledde till många dödsfall.

– 1 100 människor dog för att tröjan som du kanske har på dig skulle vara så billig som möjligt. Visst känns den lite trängre nu? Visst kliar den lite obehagligt? Men jag vill inte att du ska sluta handla tröjor. Jag vill göra något större. Jag vill som Sveriges statsminister använda allas vår röst, och vårt land som exempel, för att skapa ett globalt handslag mellan arbete och kapital.

Han talade även om vikten av att få till stånd en fredlig lösning i Syrien. ”Al-Assads fruktansvärda diktatur måste ersättas med en väg mot demokrati”, sade han och gick vidare till Egypten och Eritrea:

– Vi vet att Egyptens folk kommer att möta fler och svåra prövningar de kommande åren – men landet måste i varje läge välja demokratin framför våldet. Och vi vet att president Afewerki måste sluta kränka de mänskliga rättigheterna i Eritrea, och ge Dawit Isaak sin frihet.

Efter ungefär 50 minuter var det dags för Löfven att avsluta sitt tal och möta publikens applåder.

– Tillsammans, genom demokratin, kan vi bli en lavin, för jobb, för en stark skola, för lika livschanser åt alla. Vänner, valet är vårt att vinna – framtiden är vår att forma, blev partiledarens sista ord.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet