Arkivbild. Polisens tekniker på plats på gymnasieskolan Malmö Latinskola där två personer dödades tidigare i mars. Foto: TT

BRÅ: 113 dog av dödligt våld 2021

Uppdaterad
Publicerad

2021 inträffade 113 fall av dödligt våld – en minskning jämfört med året innan som hade högsta antalet dödade sedan mätningarna inleddes.

Ny statistik från Brottsförebyggande rådet visar också att den dödade var en man i 89 av fallen och en kvinna i 24.

Det som främst har minskat är dödligt våld mot män utan användning av skjutvapen, enligt Brå. Däremot ökade fallen där män dödades med skjutvapen något – från 41 till 43 – liksom dödligt våld mot kvinnor i närstående parrelation under 2021 jämfört med 2020. Femton kvinnor dödades av en partner/tidigare partner 2021, två fler än året innan. Bland män var antalet fall inom parrelation fyra, vilket var oförändrat jämfört med 2020.

Totalt sett mindre dödligt vård

”Det dödliga våldet har varierat en del sett över tid. Men även om vissa typer av dödligt våld har ökat de senaste åren så är ändå nivån på det dödliga våldet totalt sett lägre i dag, jämfört med början av 1990-talet, om man tar hänsyn till befolkningsmängden”, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

Över 70 procent i storstäderna

De allra flesta offren, 107 fall eller 95 procent, var 18 år eller äldre. Av de konstaterade fallen av dödligt våld anmäldes 71 procent i storstadsregionerna Stockholm, Väst och Syd. Drygt hälften av det dödliga våldet där skjutvapen användes skedde i polisregion Stockholm.

2020 konstaterades 124 fall av dödligt våld och det var det högsta antalet sedan mätningarna startade 2002. Jämfört med 2019 innebar det en ökning med 13 fall. I 25 av fallen var offret en kvinna eller flicka, i 99 fall en man eller pojke. Merparten av det dödliga våldet, 112 fall eller 90 procent, drabbade personer som var 18 år eller äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.