Vem är ”Hide the pain Harold”?

1177 informerade om vaccin – med bild av känt meme

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen öppnade bokningen av vaccin för personer över 75 år i Region Stockholm. För att illustrera åldersgruppen på Vårdguidens hemsida användes en bild av en äldre man – en bild som tidigare blivit känd som ett meme.

– Vi visste inte att det var en meme innan vi uppmärksammades på detta, skriver Hanna Fellenius, pressansvarig på Region Stockholm.

Tillgången på vaccin från Astra Zeneca bedömdes under helgen vara god i Region Stockholm och därför öppnades möjligheten för personer födda 1942-1946 att boka tid för vaccinering mot covid-19.

När informationen publicerades på 1177.se användes en bild från Bildbyrån på en äldre man. Vad de inte var medvetna om är att bilden länge använts som ett meme, ett internetfenomen där bilder eller videoklipp sprids tillsammans med en kort text. Mannen på bilden är känd som ”Hide the pain Harold”, något som bland annat uppmärksammades av användare på forumet Reddit.

– Vi fick kännedom om att det var en meme via ett mejl till redaktionen, skriver Hanna Fellenius, pressansvarig Region Stockholm, i ett mejl till SVT Nyheter.

Bilden publicerades klockan 14.30 på söndagen och byttes ut på måndagmorgonen.

– Vår bedömning är att publiceringen under några timmar av en bild som inte i sig är missvisande eller olämplig inte skadar förtroendet för covid-19 vaccinationerna – vilket är vårt viktigaste fokus just nu, skriver Hanna Fellenius.

Men vem är egentligen mannen på bilden och hur blev han ett meme? Se mer i videon ovan!

Det här är ett meme

Internetmem syftar bilder, fraser, aktiviteter, koncept och filmer, ofta med humoristiskt innehåll, som sprids på internet, främst via sociala medier.

Källa: Nationalencyklopedin

Oftast handlar det om en bild, video eller text med humoristiskt innehåll som skickas vidare på internet. Det sannolikt vanligaste sättet är att någon hittat en rolig bild och lagt till en bildtext. Vissa som ser bilden ändrar sedan bildtexten och skickar vidare.

Källa: Surfalugnt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.