306 personer intensivvårdas eller har intensivvårdats hittills. Särskilt i Stockholmstrakten är trycket högt på avdelningen, meddelar Folkhälsomyndigheten i en presskonferens. Foto: Ali Lorestani / TT

146 personer har avlidit i covid-19 i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

146 personer har hittills mist livet i covid-19 i Sverige. 59 av dem är kvinnor och 87 är män. Nu vädjar Socialstyrelsen till påskresenärer att stanna hemma.

306 personer intensivvårdas eller har intensivvårdats hittills. Särskilt i Stockholmstrakten är trycket högt på avdelningarna, meddelar Folkhälsomyndigheten i en presskonferens.

Över 4 000 personer har bekräftats smittade i Sverige. Och rekommendationerna fortsätter i samma stil som tidigare.

– Är man det minsta lilla sjuk så måste man stanna hemma, sade Anders Tegnell på pressträffen.

Bland de som är inlagda är betydligt fler män, men orsaken till detta är oklar.

– Vi har ingen bra förklaring till varför det ser ut så.

Stanna hemma under påsklovet

Taha Alexandersson från Socialstyrelsen menade att myndigheten vädjar till dem som har påsklov att stanna kvar i sina regioner och inte åka iväg, för att inte belasta sjukvården på andra ställen i landet.

– Många vill ha en styrning eller en uppmaning, men vi jobbar inte så – vi vädjar, sade hon.

Samtliga 21 regioner är i förstärkningsläge och gör enorma omställningar för att hantera det enorma behovet av vård, enligt Taha Alexandersson.

Testa fler

Anders Tegnell fick frågan om det finns några planer på att masstesta befolkningen.

– Tillsammans med regionerna jobbar vi på hur man kan testa fler och fler, vilket vi också gjort. Det finns säkert potential att testa fler, men det måste göras under ordnade former. Senare i veckan ska vi ha ett möte med de stora aktörerna och regionerna för att se hur vi ska få ihop det, utan att dra bort resurser från en redan hårt belastad sjukvård, sade han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.