Så mår 15-åriga Marilyn i dag

Uppdaterad
Publicerad

15-åriga Marilyn hamnade i terrorgruppen IS klor i Syrien. Nu är hon hemma igen och har börjat skolan – men familjen saknar expertishjälp. – Någon hon kan bearbeta sina upplevelser och de händelser hon varit med om, säger pappa Pasi.

För ett och ett halvt år sedan rymde Marilyn tillsammans med sin pojkvän och tog sig ända ned till Syrien. Hon blev gravid och ville bara hem till föräldrarna i Västsverige. Efter många strapatser lyckades familjen äntligen få ut henne ur konfliktzonen.

I dag är hon hemma igen och har börjat skolan. Mamma Anki säger att hennes dotter mår bättre nu än när hon kom hem.

– Vardagen börjar landa för henne nu. Allting börjar flyta på, äntligen, säger Anki i SVT:s Gomorron.

Saknar stöd

Familjen upplevde inte att de fick någon hjälp av svenska myndigheter för att få hem dottern, trots att de kontaktade polisen, utrikesdepartementet och Säpo. I dag känner de heller inte att de får det psykologiska stöd de behöver.

– Det saknas expertishjälp, någon hon kan bearbeta sina upplevelser och de händelser hon varit med om. Det är något både hon och vi saknar, men framför allt Marilyn, säger pappa Pasi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet