Precis som vid vaccineringen av 15-17-åringar vill FHM att barn från 12 år ska vaccineras i samband med skoltid – om föräldrarna tillåter. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

19 av 21 regioner vaccinerar barn innan höstlovet

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla regioner börjar vaccinera barn i åldrarna 12-15 år innan höstlovet, visar en kartläggning av SVT:s Lilla Aktuellt.

Vaccinationerna kommer i första hand att ske i skolorna.

– Det främsta syftet är att vaccineringen ska bli jämlik, säger Emma Spak, sektionschef på Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Flera andra länder har redan börjat. Snart ska även barn från 12 års ålder i Sverige erbjudas vaccin mot covid-19, meddelade regeringen förra veckan.

– Vaccinet kommer att skydda barnen i de här åldrarna, men det kommer också hjälpa oss att hålla skolorna öppna, sa utbildningsminister Anna Ekström (S) om beslutet.

Inledningsvis skulle vaccinationerna ha påbörjas i november, men regionerna flaggade för att man var redo tidigare än så. Därför ändrade Folkhälsomyndigheten (FHM) sin rekommendation till 11 oktober, alltså innan höstlovet.

Region Stockholm börjar tidigare

SVT:s Lilla Aktuellt har frågat landets 21 regioner om när 12-15-åringar ska erbjuds vaccinering. Hela 18 regioner svarade 11 oktober. I Uppsala och Norrbotten finns inget datum ännu och Stockholm börjar redan 4 oktober.

Emma Spak, sektionschef vid avdelningen för vård och omsorg på SKR, tycker det är bra att FHM lyssnat på regionernas önskemål. Dels var många redan förberedda, dels är lagom lång framförhållning är bäst, enligt regionerna.

– Om det dröjer närmare två månader så blir väntan lite lång. Många föräldrar vill få sina barn vaccinerade och är oroliga för att barnen ska bli sjuka under tiden, säger Emma Spak.

”Effektivt sätt att nå alla”

FHM vill att skolan ska vara involverad i vaccinationen.

– Vi rekommenderar att hälso- och sjukvården samarbetar med skolorna för att alla barn ska erbjudas vaccin på lika villkor, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på FHM, i ett pressmeddelande.

SKR instämmer.

– Vi vill få så hög och jämn vaccinationstäckningsgrad som möjligt. Alla barn i den här åldern är i skolan och det är ett effektivt sätt att nå alla, oavsett var man bor, säger Emma Spak.

Barn får inte vaccineras utan samtycke från föräldrarna. Regionerna ansvarar för vaccineringen, men skolorna kan hjälpa till med att nå ut information eller samla in samtycke, enligt Emma Spak:

– På de allra flesta håll i landet finns ett väldigt starkt engagemang för vaccinationerna. Många vill hjälpas åt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.