En rundringning som SVT Text & Webb har gjort visar att reseförsäkringen, som finns i hemförsäkringen, inte gäller om försäkringstagaren har åkt till ett land som UD avråder ifrån.
-Generellt utgår det ingen ersättning om man skulle drabbas av en skada till följd av den situation i landet som UD varnar för, säger Carolina Uliana på försäkringsbolaget If.
Förra året evakuerades runt 8.400 svenskar från Libanon när Israel invaderade landet. På UD tror man inte i nuläget att en liknande situation med massevakueringar är aktuell.
Försäkringen gäller inte
Normalt när en person är ute och reser skyddas personen av en reseförsäkring som till exempel kan ingå i hemförsäkringen. Den täcker hemresa och eventuella skador som kan uppkomma om det blir oroligt eller något annat händer i landet, som allvarligt kan äventyra personens säkerhet.
Men är det så att en person åker till ett land dit UD avråder från att åka, då gäller inte försäkringen som vanligt.
Både If, Folksam och Trygg Hansa har samma princip: Struntar resenärerna i UD:s rekommendationer, får de skylla sig själva.
UD rekommenderar i nuläget inte de 2.500 svenskarna att åka hem från Libanon. Det för att det inte handlar om turister utan libaneser som bor i Sverige eller som har svenskt medborgarskap.
-De är fullt kapabla att räkna ut riskerna själva, säger UD:s presschef.
Pablo Dalence
SVT Text & Webb
Vad innebär en avrådan?
En avrådan från UD att resa till ett land eller område är en rekommendation. Det är den enskilde resenären som måste fatta beslutet att avstå från att åka eller skjuta upp resan.
Inskränkningar i reseförsäkring
Tänk på att försäkringsbolagen kan göra inskränkningar i sina försäkringar om något händer dig i ett område som UD utfärdat avrådan för.
Vad ska man tänka på om man bestämmer sig för att resa trots att UD avråder?
Kontrollera din försäkring – försäkringsbolagen kan göra inskränkningar i försäkringarna om UD avrått från resmålet.
Titta på UD:s och ambassadernas webbplatser. Kontrollera också den information som kan finnas på andra utrikesministeriers hemsidor. Länkar finns till höger.
Håll dig väl informerad på plats genom att följa nyhetssändningar och läsa lokala tidningar.
Undvik folksamlingar och platser man speciellt varnat för.
Hör regelbundet av dig till anhöriga.
Meddela närmaste svenska ambassad (helst på e-post eller fax) att du finns i området. Uppge namn, personnummer, kontaktadress/telefonnummer och ankomst- respektive avresedatum.
Källa: UD:s hemsida