Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

20 000 ton plast fraktas utomlands för återvinning – svensk lösning på gång

Uppdaterad
Publicerad

Alla plastförpackningar som återvinns till ny plast i hela Sverige körs med långtradare till Nederländerna eller Tyskland för att tvättas och flisas ned.

Det handlar om över 20 000 ton gamla plastförpackningar som rullar ner mot kontinenten – varje år.

Men snart hoppas Sveriges största plaståtervinnare kunna återvinna en större del av plasten, och slippa de långa transporterna.

Nästan alla gamla ketchupflaskor, tandkrämstuber och andra plastförpackningar som lämnas till en återvinningsstation i Sverige, transporteras till Motala.

Här ligger Sveriges största plaståtervinningsanläggning. Men det är bara en tredjedel av alla plastförpackningar som lämnas till återvinning som går att återvinna i dag. Resten eldas upp.

– Vi har tekniska begränsningar. Vissa typer av plaster är väldigt svåra att upptäcka och identifiera på ett korrekt sätt med vår utrustning, säger Mattias Philipson, vd på Svensk plaståtervinning som driver anläggningen i Motala.

Smälts ner till pellets

Alla förpackningar som till slut går att återvinna sorteras ut och packas i lastbilar.

Sedan körs de ner till Nederländerna eller Tyskland för att tvättas och flisas ned, innan de kan smältas ner till pellets och bli en ny plastprodukt.

Det rör sig om över 20 000 ton gamla förpackningar varje år som transporteras till kontinenten. Det finns i dag ingen aktör i Sverige som har tillräckligt stor kapacitet att göra jobbet.

– Det är oerhört mycket viktigare att vi återvinner plasten än att vi eldar upp den, säger Mattias Philipsson.

Hoppas på förändring – inom två år

Varje dag rullar långtradare hundratals mil med svensk plast till återvinning utanför landet. Transporterna står ändå för en betydligt mindre påverkan på klimatet än utsläppen från plast som eldas upp, menar Mattias Philipsson.

Men snart kommer plasten inte behöva transporteras till kontinenten.

Inom två år hoppas Mattias Philipson att anläggningen i Motala ska ha kapacitet att tvätta och flisa ner plastförpackningar till ny återvunnen plastråvara.

– Vår ambition är att sluta hela kretsloppet här i Motala, säger Mattias Philipsson.

”En jättesänkning för Sveriges klimatutsläpp”

Redan i sommar öppnar en ny del av anläggningen med förbättrad teknik, vilket kommer att leda till att fler förpackningar kan återvinnas istället för att eldas upp.

– Det kommer att innebära en jättesänkning av Sveriges klimatutsläpp. Då kommer det att finnas supergoda incitament att göra den lilla kraftansträngningen och källsortera, säger Mattias Philipsson.

Se sant eller falskt om plaståtervinning:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det lönlöst att slänga plast i återvinningen? Se experten svara på påståenden om plaståtervinning i klippet. Foto: Jessica Gow/TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.