Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kan innebära ganska stora påfrestningar på samhället” säger polisen Per Engström om uppståndelsen kring drönarlarmen. Hör honom i klippet. Foto: SVT

200 drönarrapporter – de flesta avfärdade

Uppdaterad
Publicerad

Mellan den 15 och 23 januari rapporterades cirka 200 iakttagelser om drönare in till polisen. Huvuddelen är redan avfärdade och enligt polisen finns än så länge inga bevis för att främmande makt legat bakom drönarflygningarna i Sverige, skriver DN.

– Av de cirka 200 rapporter vi har utrett har vi inte kunnat se det, säger kommenderingschefen kring drönarutredningarna, Per Engström, till tidningen.

Huvuddelen av rapporterna har kunnat avfärdas då det rört sig om legala flygningar eller att det varit något annat man sett, som telemaster eller trafikflyg som ska landa.

– Det är allt från felaktiga observationer till naturliga förklaringar. Det kan till och med vara så att man inte varit inne på området, förklarar Per Engström vidare i en intervju med SVT Nyheter.

Ett trettiotal rapporter utreds vidare av den öppna polisen medan ett antal andra, som observationerna vid svenska kärnkraftverk, har gått vidare till Säkerhetspolisen (Säpo) för utredning.

– Det vi hanterar är säkerhetsskyddsobjekt som har särskild funktion för vår infrastruktur och därför rör landets säkerhet. I en del fall energiförsörjningen, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman, som leder utredningarna vid Säpo.

I nuläget finns ingen som kan misstänkas för gärningarna, enligt Hans Ihrman.

Polisens Per Engström reagerar också på hur media har hanterat rapporteringen av de larm som kommit in.

– Det är naturligtvis en olycklig kombination. Dels att omvärlden ter sig ostabil på olika sätt, dels att den här kommer in, säger Engström till SVT.

– Medierapporteringen är då kanske inte kvalitetssäkrad alla gånger. Det kan innebära ganska stora påfrestningar på samhället när alla blir mer otrygga.

Se en sammanfattning av den senaste månadens drönarlarm:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Drönarlarmen har vällt in i januari. Så här började alltihop – se en sammanfattning på 60 sekunder i klippet. Foto: SVT

Här nedan ser du ett klipp med Daniel Hägg som berättar hur hans kollegas ambulansflygning rapporterades som en drönare i media:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Daniel Hägg om hur hans kollegas flygning uppmärksammades i media. Foto: Svenskt ambulansflyg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.