Michael Moores brev får mothugg

Uppdaterad
Publicerad

Den populäre filmaren Michael Moore skrev ett öppet brev till Sveriges regering, där han angriper Sveriges sätt att hantera de misstänkta sexbrottsfallen mot Julian Assange. Nu får han mothugg i form av ett öppet svarsbrev från den svenske juristen Mårten Schultz.

Den amerikanske dokumentärfilmaren Michael Moore har gjort sig känd för filmer som Bowling for Columbine och Fahrenheit 9/11. Han riktar oftast kritik mot sitt eget lands politik – men nyligen vände han blicken mot Sverige.

I ett öppet brev till ”Sveriges regering” kritiserade han Sveriges sätt att sköta processen kring Julian Assange och de misstänkta sexualbrotten. Michael Moore skriver att processen mot Assange ser ut att vara en del i USA:s plan för att tysta Wikileaks.

”Skydda Sveriges kvinnor”

Moore pekar även på en rad fakta som, enligt honom, visar att Sverige har ovanligt många fall av sexbrott och att bara en bråkdel av dem klaras upp.

-Släpp utlämningsplanerna (mot Assange, reds anm) och börja i stället med det jobb ni så länge vägrat göra: Att skydda Sveriges kvinnor, skriver Michael Moore.

Men nu får han mothugg. I går publicerade den svenske juristen Mårten Schultz ett öppet svarsbrev (på engelska) till Michael Moore på sin blogg.

Fallet Assange är en våt dröm för en konspirationsteoretiker. Vissa talar om ”mörka krafter”, andra om en honungsfälla, och du kommer med en liten historia om en ”konservativ riksdagsledamot” som skulle ha influerat svenska åklagare att ändra sig. (...) Det verkar otroligt att en avancerad fälla gillrad av CIA/Mossad/SÄPO skulle använda sig av sådana här anklagelser, skriver han bland annat i inlägget.

-Michael Moore och andra framgångsrika personer saluför sina åsikter om Assange utan att någon säger emot. Jag svarade på brevet eftersom ingen annan gjorde det, säger Mårten Schultz till SVT.

Flera problem
 Det finns flera problem med Moores text, menar Schultz.

-Dels utgår han ifrån att de två kvinnorna som anmält Assange ljuger, men det kan inte vi veta något om.

-Sedan skriver han att Sveriges gator i princip svämmar över av våldtäktsmän, vilket bara är fånigt.

Siffror från Brå

Michael Moore hänvisar i sitt brev till uppgifter från Brottsförebyggande rådet, Brå, som säger att det i Sverige statistiskt sett är troligare att bli utsatt för ett sexualrelaterat brott än att bli rånad.

Men Brå gör inga sådana jämförelser, enligt Åsa Lennerö, statistiker på Brå.

Moore skriver också om siffror från den brittiska organisationen Women Against Rape som visar att Sverige har högst antal våldtäkter per invånare jämfört med övriga länder i Europa, att antalet våldtäkter har ökat stort – och att antalet dömda våldtäktsmän stadigt har gått neråt.

Åsa Lennerö har inte svårt att tro att antalet anmälda våldtäkter är långt fler i Sverige än i övriga Europa. Men det har troligen att göra med att den svenska definitionen för vad som ska klassas som våldtäkt är mycket vidare än i andra länder. Sedan 2005 rubriceras betydligt fler brott som våldtäkt än tidigare i Sverige.

Svårt jämföra statistik

Dessutom räknas alla polisanmälningar in i svensk statistik redan innan de har börjat utredas, vilket inte är fallet i andra länder.

-Det är oerhört svårt att jämföra statistik mellan länder, eftersom så många olika faktorer spelar in, säger Åsa Lennerö.

Statistik från Brå visar även att antalet lagföringsbeslut med våldtäkt som huvudbrott inte minskat utan i stället ökat de senaste tio åren.

Michael Moore har än så länge inte kommenterat Mårten Schultz svarsbrev.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäktsanklagelser mot Julian Assange

Mer i ämnet