Lena Olsson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, har i en skriftlig fråga till regeringen manat den att tillsätta en kommission. Men regeringen säger nej.
Justitieminister Beatrice Ask (M) vill i svaret inte spekulera i mediernas beskrivning av ”påstådda kontakter mellan å ena sidan vänner till statschefen och å andra sidan personer med kriminell bakgrund”.
”Jag avser heller inte att ta något initiativ till att tillsätta en kommission med uppdrag att utreda sanningshalten i nämnda påståenden”, skriver hon.
”Ondsint sätt”
Lena Olsson är inte förvånad.
-Regeringen står ju mycket närmare kungen än vad vi i Vänsterpartiet gör.
-Det är fegt och fel att lägga över allt i mediernas och de kriminellas händer, fortsätter hon.
Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, tycker att de senaste månadernas medierapportering passerat anständighetens gräns.
-Man kan inte förlöjliga monarkin och dess företrädare på ett så här ondsint sätt.
Enligt Ramberg är källorna två ”bedrövliga böcker, varav den ena är ”en hyllningsbok till en numera landsflyktig gangsterkung”.
”Republikansk agenda”
Hon är förbluffad över att medierna hakar på, talar om usel journalistik och pekar på fler möjliga drivkrafter.
-Jag tror också det finns en republikansk agenda där man använder sig av de här påstådda skandalerna och insinuationerna.
Kungen kan själv, eller via ombud, vända sig till PO för en prövning. Ola Sigvardsson (PO) tror inte att det kommer att hända.
-Såvitt jag vet har det aldrig hänt att kungahuset vänt sig till PO, men det är fullt möjligt. Sedan finns det många andra personer som är inblandade i detta och det är fullt tänkbart att någon av dem gör en PO-anmälan.