Facebook kan bryta mot svensk lag

Uppdaterad
Publicerad

Nätjättarna Facebook och Google predikar öppenhet. Men att kontakta dem har visat sig vara mer eller mindre omöjligt. Nu kan SVT visa att företagen kan bryta mot svensk lag.

Enligt e-handelslagen måste svenska bolag med verksamhet i Sverige uppge en adress där man kan komma i kontakt med bolaget. Även en e-postadress ska finnas.

-Det ska vara en tydlig kontaktväg, säger juristen Magnus Karpe på Konsumentverket till Rapport. Adressen ska gälla den plats där verksamheten bedrivs.

De osociala nätjättarna

Styrelsen bosatt utanför Sverige

Facebook är istället ytterst hemliga i sin verksamhet. I styrelsen sitter endast personer som är bosatta utanför Sverige – man har istället angivit advokaten Mats Helge Hellström som ”delgivningsbar person”. Hellström är verksam i 20 olika bolag.

Man uppger ingen adress alls till sin verksamhet på sin hemsida Facebook.se – inte heller till den amerikanska organisationens verksamhet – och det är svårt för användare av tjänsten att faktiskt få kontakt med bolaget efter att konton, bilder, konversationer och annat innehåll raderats utan förklaring.

Adressen finns bara hos Bolagsverket

När man går igenom de papper som bolaget skickat in till svenska myndigheter som Patent- och registreringsverket och Bolagsverket hittar man bland annat adressen Strandvägen 74. Men den gatuadressen finns inte i Stockholm.

En annan adress som figurerar i registreringarna är Sveavägen 13. Det var på den adressen som SVT lyckades hitta ett alldeles anonymt kontor utan några skyltar. Innanför en Securitas-vaktpost finns Facebook Sweden AB.

Facebooks VD avböjer intervju

SVT har upprepade gånger sökt företagets VD Martin Ingemansson för att bland annat svar på varför man inte uppger någon adress och varför man inte erbjuder någon användarsupport.

I ett mejl svarar bolagets ”PR-ansvarige” Jan Fredriksson att Martin Ingemansson enbart vill ”diskutera hur företag kan stärka sitt varumärke/öka sin försäljning genom sina Facebook-initiativ”. Därefter meddelade han vidare ”med det sagt tackar Martin nej till en intervju med dig den här gången.”

Avgörande instans är Marknadsdomstolen

Enligt e-handelslagen, som är en del av marknadsföringslagen, ska ett företag som ”tillhandahåller informationssamhällets tjänster” uppge sitt namn, sin adress och sin e-post-adress. Följer företaget inte dessa regler kan marknadsföringslagen tillämpas och företaget kan åläggas att lämna ut informationen. Första instans är tingsrätten och ärendet kan sedan gå vidare till Marknadsdomstolen, som är sista instans.

Google uppger en postadress till sitt kontor på Eniro och Hitta, men inte någon e-postadress. På webbsidan Google.se finns inte heller epostadressen. Istället kan man fylla i ett formulär.

Konsumentverket ska granska Facebook

Efter SVT:s undersökning ska nu Konsumentverket granska ifall Facebook följer lagstiftningen.

-Vi har ju tillsyn över den här lagen, säger Konsumentverkets jurist Magnus Karpe till Rapport. Så vi kommer att granska den här frågan, så mycket kan jag lova.

Vad får det får konsekvenser när användare inte kan komma i kontakt med bolaget?

– Ja, det är svårare för en konsument eller användare att komma till rätta med problem. Det är det som är syftet med skyldigheten att ange adressuppgifterna i den här lagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De osociala nätjättarna

Mer i ämnet