Dawit Isaak fängslades 2001

Uppdaterad
Publicerad

Dawit Isaak fängslades 23 september 2001 när han åkt till Eritrea för att arbeta som journalist. I stort sett från första stund kritiserades svenska regeringen för att inte ha gjort tillräckligt för att få Isaak frigiven. Det gäller såväl alliansregeringen som den tidigare S-regeringen.

Dawit Isaak har både svenskt och eritreanskt medborgarskap men eftersom han reste in i Eritrea på sitt eritreanska pass är den eritreanska regimens linje att fallet inte angår Sverige eller någon annan utonstående.

Så sent som vid det nu pågående mötet med FN:s generalförsmling ville statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt tala med Eritreas president Isaias Afwerki om Dawit Isaak men Afwerki vägrade.

Dawit Isaak i fängelse

Anklagelserna mot Isaak går ut på att han har brutit mot presslagarna och att han bidragit till att ”destabilisera” landet.

Tyst diplomati

Redan tidigt kom kritik mot svenska regeringen och utrikesdepartementet för passivitet i fallet Dawit Isaak. Kritiken riktades bland annat mot dåvarnade socialdemokratiska utrikesministern Leila Freivalds. Man ansåg att den så kallade tysta diplomatin inte fungerade.

Samma typ av kritik har upprepade gånger också framförts mot Sveriges nuvarande utrikesminister, moderaten Carl Bildt.

Höjt tonläge

Inför tioårsdagen för gripandet av Dawit Isaak har dock tonläget höjts i kraven på frisläppande av den fängslade journalisten.

I förra veckan uppmanade EU:s utrikeschef Catherine Ashton den eritreanska regeringen att släppa Dawit Isaak, nio andra journalister och elva politiker fria.

Talarstafett

Tidigare i veckan genomförde närmare trettio kända svenskar en så kallad talarstafett utanför Eritreas ambassad på Lidingö till stöd för Dawit Isaak.

Bland talarna fanns bland andra artisten Arja Saijonmaa, Svenska akadamins ständiga sekreterare Peter Englund och debattören Kurdo Baksi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dawit Isaak i fängelse

Mer i ämnet