Rapports årskrönika: Ekonomisk kris, kunglig födsel och Zlatan

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska nyhetsåret inleddes kungligt med en nyfödd prinsessa. Men i Rapports årskrönika som sänds i kväll ryms också den ekonomiska krisen, fotbollsbragder och väder.

Tidigt på morgonen 23 februari 2012 var inte vädret en nyhet. Om Zlatan var det tyst. Allt annat stod tillbaka för en helt annan, mycket speciell tilldragelse.

Ett BB i Solna norr om Stockholm var platsen. Tiden noterades till 05.26. Ett barn kom till världen. En flicka vid namn Estelle Silvia Ewa Mary Bernadotte och Sveriges framtida tronarvinge.

Året som gick 2012

Årets mål

Annat det snackades om var frisläppandet av de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som suttit fängslade i Etiopien i drygt ett år misstänkta för terrorbrott.

Svenska landslaget i fotboll blev på hösten ett annat givet samtalsämne. ”Bragden i Berlin”, upphämtning 0-4 och åtta mål på två matcher såg till att det blev det.

Som lök på laxen blev Zlatans sista av de åtta målen årets mål, inte bara här i Sverige, även internationellt. En del vill till och med ha det till det snyggaste målet genom alla tider.

Ekonomisk kris och extremt väder

Vid sidan om en tilltagande ekonomisk kris i Europa, ett Grekland på ruinens brant, kom den svenska nyhetsfloden 2012 att handla mycket om väder. Extremväder, med snöskottning i juni och en ”usel” sommar då det mesta, som det heter, regnade bort. Och som det regnade sedan. Översvämningarna duggade tätt i nyhetsrapporteringen.

Se Rapports årskrönika i kväll 20.00 i SVT 1 och SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Året som gick 2012

Mer i ämnet