ÖB: Micael Bydén: ”Det här är en väldigt viktig övning” Foto: TT / Tomas Hallstan, SVT

22 000 hemvärnssoldater kallas in i historisk beredskapsövning

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten har sedan klockan 16.00 under tisdagen inlett den största kontrollen av den svenska beredskapen sedan 1975. I en beredskapsövning som pågår i ett dygn har landets samtliga 22 000 hemvärnssoldater kallats in.

– Vi har tidigare i dag satt igång en beredskapsövning, en beredskapskontroll av hela hemvärnsorganisationen. Syftet med den här övningen är att vi nu stärker vårt militära försvar av landet och det ligger inom ramen för min uppgift att vi ska öka den operativa effekten, säger Försvarsmaktens ÖB Micael Bydén till SVT Nyheter.

Hemvärnet – en basplatta

Om kriget kommer ska hemvärnets 40 bataljoner med nästan 22 000 soldater kallas in för att hjälpa till att skydda och bevaka landets samhällsviktiga funktioner. Det handlar exempelvis om myndigheter, flygplatser, hamnar och andra liknande viktiga institutioner och platser. På detta sätt utgör Hemvärnet något av en basplatta för att försvarsmakten ska kunna utföra sina övriga uppgifter att skydda landet.

– Det här är en väldigt viktig övning. Att en organisation som är nästan halva krigsorganisationen – som har de här viktiga uppgifterna och som är ute i hela landet med korta inställelsetider – det är klart att den bekräftelsen behöver jag som ÖB att det fungerar, och jag förväntar mig att jag kommer att få den bekräftelsen i kväll och i morgon, säger Micael Bydén.

Hoppas att hälften ställer upp

Övningen är frivillig, men inom Försvarsmakten hoppas man ändå att åtminstone hälften av alla hemvärnssoldater kommer att ställa upp. Det räcker för att ÖB ska känna sig nöjd.

Signaleffekten av övningen är oerhört central. Inåt i Försvarsmaktens organisation är det viktigt att kunna visa upp att allt fungerar väl. Utåt i samhället är det viktigt att medborgarna litar på att skyddet för landet fungerar bra i en kris, och mot omvärlden vill man visa upp att Sverige har ett försvar som står väl rustat.

Att hela Hemvärnet kallas in på en och samma gång har inte hänt sedan 1975.

Sett i det perspektivet kanske en del medborgare ser den här stora övningen som ett tecken på att Sverige står under ett större hot än tidigare?

– Jag tycker att man ska se sig omkring och försöka förstå vad det är som händer just nu. Det är en omvärldsutveckling som har gått i fel riktning, men att gå omkring och vara orolig är inte vad detta handlar om. Det handlar i stället om en medvetenhet om vad som händer och att försöka förstå, att ta till sig så mycket information som möjligt. Vi bidrar med vår del i Försvarsmakten, och det här ska man se som ett helt naturligt steg. Ett viktigt steg, säger Micael Bydén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer