På onsdagen väntas strejk bryta ut i flera hamnar runt om i Sverige. Bilden är ifrån en strejk i Göteborgs hamn 2016. Foto: Adam Ihse/TT

23 januari: Nattens nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Kraftig explosion i pizzeria i norra Stockholm

Någon form av detonation inträffade vid ett flerfamiljshus i Kista i norra Stockholm på tisdagskvällen. Trots att Nationella bombgruppen kallades in är det fortfarande oklart vad som detonerade. Inga personskador har rapporterats efter händelsen.

Intresset för polisutbildningen ökar – men lönen får många att lämna yrket

Antalet poliser per invånare har sjunkit de senaste åren, visar siffror från polisförbundet. Samtidigt ökar intresset för polisutbildningen. Men enligt polisförbundet ordförande slutar många poliser för att löner och arbetsvillkor inte förbättras.

– Vi kan konstatera att vi fortfarande är för få, att vi behöver bli fler för att klara av hela vårt uppdrag och att det därför behövs fler långsiktiga satsningar på lön, arbetsvillkor, arbetsmiljö och karriärs- och utvecklingsvägar, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Strejk väntas bryta ut i flera svenska hamnar

I dag väntas omkring 1000 hamnarbetare gå ut i strejk i hamnar runt om i landet. Det efter Hamnarbetarförbundet sagt nej till medlarnas anbud, vilket arbetsgivarparten Sveriges Hamnar antog, är punktstrejker varslat i 15 hamnar på åtta orter från norr till söder med start på onsdagen.

Och arbetsgivarna har svarat med lockout – att stänga berörda arbetare ute från arbetsplatserna. Ungefär 1 000 av fackförbundets medlemmar berörs, beräknar facket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.