28 mars: Nattens nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Man skjuten i Majorna i Göteborg – förd till sjukhus

En man i 30-årsåldern har skjutits med flera skott i Majorna i Göteborg.

Polisen larmades till platsen vid 01.30-tiden och hittade då en skottskadad man utomhus. Mannen har förts till sjukhus och skadeläget är i nuläget stabilt.

Ingen person har gripits. Händelsen utreds som mordförsök.

Dyraste odlingssäsongen hittills – ”Risktagande på en ny nivå”

Vårbruket har precis startat och pressen på att årets skörd ska bli lyckad är ovanligt stor för landets bönder. Höga räntor och skenande priser på gödsel, diesel och el oroar lantbrukarna.

– Det är risktagande på en helt ny nivå, säger Hans Ramel, ordförande för LRF Skåne.

Under det senaste året har kostnaderna för de svenska lantbrukarna ökat med mellan åtta och tio miljarder, enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF). Nu hoppas Hans Ramel att vädret ska ge bra förutsättningar för en god skörd.

– Vi köper dyr gödsel och dyr diesel för att kunna odla och då gäller det att vi får tillbaka det när vi skördar.

Robotflugor kan pollinera växter i framtiden

Små, små robotar i plast som pollinerar våra träd och växter? Det hoppas forskare vid Tammerfors universitet i Finland ska bli verklighet i framtiden, rapporterar Vetenskapsradion.

Just nu pågår ett projekt där man tillverkar små plastflugor med borst likt vingar som vecklas ut när man lyser på dem med laser, vilket gör att man delvis kan styra hur robotarna färdas i vinden.

Projektet med de små robotarna är dock i ett tidigt stadium och det finns enligt forskarna flera frågor som måste lösas, bland annat hur man kan tillverka de små konstgjorda flugorna i nedbrytbara material.

Vilda pollinatörer är på nedgång på flera håll, bland annat på grund av krympande levnadsmiljöer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.