29 mars: Nattens nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Biden: Israel kan inte fortsätta på denna väg

USA:s president Joe Biden uttrycker oro över den israeliska regeringens försök att driva igenom den omstridda rättsreformen i Israel som tillfälligt lagts på is efter omfattande protester.

– Som många starka anhängare av Israel är jag mycket oroad, säger Biden till reportrar, enligt AFP

– De kan inte fortsätta på den här vägen, och jag har liksom gjort det klart, fortsätter han.

Efter flera månaders stegrande protester backade Netanyahu i måndags och pausade lagförslagen som enligt kritikerna hotar Israels status som demokratiskt land. Pausen varar till parlamentet knessets nästa session om ungefär en månad.

Maten allt dyrare för butikerna – så kan kunderna drabbas

Nya siffror från SCB visar att matpriserna stigit mer för butikerna än för konsumenterna. Ökningen beskrivs som historiskt stor.

Branschen tror dock inte att det kommer att leda till ännu högre matpriser.

Priserna på livsmedel har ökat med 25,5 procent för konsumenterna sedan 2020. Under samma tid har priserna på livsmedel stigit med 36 procent för butiker och grossister, visar nya siffror från SCB.

Tittar man bara på siffrorna från februari i fjol till februari i år, blev livsmedel 22,1 procent för konsumenterna. För butikerna ökade priserna med 22,3 procent under samma period.

– Det är en historiskt hög ökning, säger Kristoffer Olsson, prisstatistiker på SCB.

Tre platser där det pågår avgörande strider

Ryssarna fokuserar sina anfall mot de ukrainska städerna Bachmut, Avdiivka och Vuhledar – och det är verkligen ingen slump, menar Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Hör honom förklara orsakerna i klippet som du kan se här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.