Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här flyr barn och vuxna raketattackerna i Kiev. Foto: Twitter

Kriget i Ukraina

Tre platser där det pågår avgörande strider

Ryssarna fokuserar sina anfall mot de ukrainska städerna Bachmut, Avdiivka och Vuhledar - och det är verkligen ingen slump, menar Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Hör honom förklara orsakerna i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Överblick

Pinnat inlägg

Hur stor del av Ukraina har Ryssland tagit?

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu och ytterligare kartor som ger kontext till kriget:

Markerad händelse

20 skadade i explosion utanför Dnipro

En explosion har inträffat i den ukrainska Pidhorodne, en förstad till Dnipro under kvällen.

Mins 20 civila personer har skadats i explosionen, varav 17 förts till sjukhus. Det skriver Serhiy Lysak, borgmästaren i regionen Dnipropetrovsk på Telegram.

Fem av de skadade ska vara barn, enligt Lysak. Det är i nuläget okänt vad som orsakat explosionen.

Serhiy Lysak har publicerat bilder som uppges visa räddningsinsatsen efter explosionen i Dnipro. Innehållet har ännu inte kunnat verifieras. Foto: Serhiy Lysak via Telegram
Markerad händelse

Rapport: VDV ersätter Wagner i Bachmut

Wagnergruppens styrkor drar sig tillbaka från Bachmut och Ryssland tvingas nu ersätta dem med soldater från den reguljära militären. Bland annat med fallskärmsjägarförbanden VDV. Det skriver Storbritanniens försvarsdepartement i en lägesrapport.

Enligt departementets uppgifter har delar av
76:e divisionen, som pekas ut som inblandade i massakern i Butja, den 106:e divisionen, samt två VDV-bataljoner skickats till Bachmutområdet.

VDV ansågs innan kriget bröt ut vara en rysk "elitstyrka" men är i dag betydligt försvagade. Samtidigt tros Ryssland ha sparat en reserv av vissa VDV-styrkor som fortfarande är "relativt kapabla". När man nu tvingas skicka dem för att hålla frontlinjerna vid Bachmut kommer det sannolikt innebära att den ryska militären på det stora hela bli mindre flexibel, skriver det brittiska försvarsdepartementet.

60 000 kvinnor i ukrainska försvaret

Sedan den storskaliga invasionen av Ukraina inleddes har antalet kvinnor i försvaret ökat dramatiskt.

Totalt deltar drygt 60 000 kvinnor i försvaret av Ukraina, varav cirka 42 000 är i militären. Det skriver landets vice försvarsminister Hanna Maljar på Telegram.

Innan invasionen var antalet kvinnor i Ukrainas militär cirka 30 000 enligt Maljar och antalet har kunnat öka tack vara förändrad lagstiftning som gör det lättare för kvinnor att delta i försvaret.

Drönarna i Moskva skrämde upp Rysslands mäktigaste personer

Tidigt på morgonen den 30 maj attackerades Moskva av flera drönare. Det var den största drönarattacken som Ryssland hittills drabbats av sedan starten av anfallskriget mot Ukraina. Och de som påverkades mest var den ryska eliten.

”Det exploderar över Rubljovka. Varje ryss dröm” - så lyder en av kommentarerna på Twitter efter att drönare både synts över Rubljovkas lyxbostäder och exploderat precis i närheten.

Se hur drönarna flög över elitområdet Rubljovka och få reda på vem som bor i närheten av där drönarna slogs ned i videon. Läs hela artikeln här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Rysk guvernör: Två döda i Belgorod

Vjatjeslav Gladkov, borgmästare för den ryska regionen Belgorod uppger att två kvinnor har dödats och ytterligare två personer skadats av ukrainskt artilleri. I ett inlägg på Telegram skriver han att beskjutningarna var riktade mot stadsdelen Shebekinsky. Uppgifterna har inte bekräftats från annat håll.

Efter flera attacker från milisgrupper i Belgorodregionen uppgav ukrainska myndigheter under fredagen känt att Ryssland har skickat den 332:a Senezh specialstyrkan till gränsen. Det har inte bekräftats av oberoende källor.

Markerad händelse

Zelenskyj: Vi är redo för motoffensiven

- Enligt min mening är vi, från och med i dag, redo.

Så säger den ukrainska presidenten i en intervju med Wall Street Journal. Och Volodymyr Zelenskyj är segerviss.

- Vi är övertygade om att vi kommer att lyckas, säger han till den amerikanska tidningen.

Zelenskyj förvarnar dock för att den på förhand mycket omdiskuterade våroffensiven troligtvis kommer att ta tid och ha ett precis.

- Jag vet inte hur lång tid det kommer att ta. I ärlighetens namn kan det gå på olika sätt, men vi kommer att göra det och vi är redo.

Han tror att en del länder är för rädda för Ryssland för att vilja släppa in Ukraina i Natogemenskapen men uppmanar försvarsalliansen att erbjuda dem en tydlig väg till medlemskap och ge dem "en tydlig signal" på toppmötet i Vilnius.

Zelenskyj: Alla skyddsrum ska inspekteras

Det finns inga ursäkter för att Kievs skyddsrum är för få, stängda eller inte åtkomliga. Det säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga tal på fredagen, som lagts ut på hans Twitterkonto. Detta efter att människor dött i huvudstaden när ett skyddsrum var låst under en rysk attack.

Han uppger också att han har haft ett möte med överbefälhavarens personal och diskuterat Kievs skyddsrumsbriser, vilket han beskriver som en akut säkerhetsfråga.

- Jag har gett instruktioner för att skyddsrummen i Kiev och i hela landet ska inspekteras, säger Zelenskyj.

Enligt Kievs borgmästare Vitalij Klytjko har en polisutredning inletts om händelsen, då delar från nedskjutna ryska robotar ska ha träffat personer som sökte skydd i ett skyddsrum som visade sig vara låst.

(SVT-TT)

Volodymyr Zelenskyj
"Det finns inga ursäkter för stadens vårdslöshet", säger Volodymyr Zelenskyj, som nu har beordrat att alla skyddsrum i Ukraina ska inspekteras.
Markerad händelse

Ukraina tränar med amerikansk stridsvagn

I helgen kommer cirka 200 ukrainska soldater börja utbildning i den amerikanska stridsvagnen Abrams. Det skriver Sky News.

Utbildningen kommer ta cirka 12 veckor och sker i Tyskland.

- Uppgraderade moderna stridsvagnar, och utbildning i dem, kommer vara fundamentalt för Ukrainas framgång, säger den amerikanska generalen Mark Milley.

USA ska skicka 31 stridsvagnar av modell M1A2 Abrams till Ukraina. De tros levereras till hösten.

En amerikansk Abrams stridsvagn under en övning i Litauen 2015.  Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT
En amerikansk Abrams stridsvagn under en övning i Litauen 2015. Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT
Markerad händelse

Zelenskyj: "Förstår att Nato får vänta"

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj säger på en presskonferens i kväll att han har förståelse för att Ukraina inte kan bli medlemmar i Nato så länge kriget fortfarande pågår.

- Vi vet att vi inte kommer bli en Natomedlem medan kriget rasar. Inte för att vi inte vill, men för att det inte är möjligt, säger han.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har tidigare i april sagt att samtliga Natomedlemmar är överens om att Ukraina så småningom kommer gå med i Nato när kriget väl är över.

Markerad händelse

Blinken om kriget: "Ett strategiskt misslyckande"

Ryssland krig i Ukraina är ett "strategiskt misslyckande" som har försvagat landets inflytande och intressen för många år framöver. Det säger USA:s utrikesminister Antony Blinken i ett tal i Helsingfors i kväll.

- Putin ville visa sin styrka, men han har avslöjat sina svagheter, säger Blinken.

Enligt Blinken är Ryssland både militärt, ekonomiskt och geopolitiskt i en betydligt sämre position i dag än vad de var innan invasionen inleddes.

Senaste om: Kriget i Ukraina