3 av 4 tror på försvarets ubåtsbevis

Uppdaterad
Publicerad

3 av 4 säger i en undersökning som Sifo gjort att de tror på försvarets uppgifter att det finns säkra bevis för en främmande ubåt i skärgården i oktober.

Ett ”spännande resultat” enligt Fredrik Bynander som är docent i statsvetenskap på Försvarshögskolan.

Fredrik Bynander har forskat på ubåtsjakterna under 80- och 90-talen och menar att siffran i mätningen är anmärkningsvärt hög med tanke på hur lågt förtroendet varit för försvaret i ubåtsfrågan tidigare.

– Vår färska historia är ganska bortglömd. Jag tror vi skulle sett en annan bild om den mentaliteten levt kvar, säger han.

Insatsen i Stockholms skärgård

Kunnigare reportrar tidigare

Ifrågasättandet som präglade 80- och 90-talets ubåtsdebatt saknades under höstens insats, menar han. Reportrar och journalister då var mer kunniga om försvaret och ställde tuffare frågor.

– Mediabilden har varit väldigt positiv till hur försvaret framställt sina uppgifter. Det var en uppställning av politiker som stödde försvarsmaktens version av vad som hänt, säger Bynander.

Undersökningen

Frågan: Tror du på försvaret när de säger att de har säkra bevis för att det funnits en ubåt från främmande makt i skärgården under hösten?

75 procent svarade ja.

14 procent har svarat att de är tveksamma eller att de inte vet.

11 procent tror däremot inte på försvarets uppgift om säkra bevis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet