Foto: SVT

Tusentals kan ha bisfenol i dricksvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Det hormonstörande ämnet bisfenol A kan finnas i dricksvattnet i 3000 lägenheter i Sverige. Men om det är så där du bor vet du inte, för myndigheter tänker inte berätta vilka fastigheter det kan röra sig om. Beslutet får nu skarp kritik från Naturskyddsföreningen.

Har vattenledningarna i ditt hus renoverats med en tunn hinna plast på insidan, en så kallad relining med tvåkomponents-epoximetoden? Om den renovering gjordes mellan åren 2007 – 2011 ska du läsa den här texten extra noga. För då kan ditt dricksvatten innehålla det hormonstörande ämnet bisfenol A.

Förbjudet i nappflaskor och barnmat

Det är ett ämne som stör fortplantningsförmågan hos människor och som har sammankopplats med ökad risk för cancer och fetma. Bisfenol A är förbjudet i nappflaskor sedan 2011 och sedan förra året är det även förbjudet i barnmatsburkar i Sverige. Men på många andra håll i samhället används det helt lagligt. Till exempel i material man lagar vattenrör med.

– Det är naturligtvis inte bra att utsättas för bisfenol A, ens i låga koncentrationer. Vi ser mycket allvarligt på att det kan finnas i dricksvatten, säger Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen.

Kemikalieinspektionen, Boverket och Livsmedelsverket vet idag att 3.000 lägenheter riskerar att ha bisfenol A i vattnet. 2011 slutade branschen använda just den skadliga tvåkomponents-epoximetoden, men det är fortfarande lagligt att laga rör så.

Vill inte berätta vilka som riskerar ha bisfenol A i tappvattnet

Myndigheterna har på uppdrag av regeringen gjort stickprover i 22 av lägenheterna och funnit bisfenol A i åtta av dem. Utredningen ska presenteras för regeringen i december i år. De lägenheter som ingick i undersökningen har blivit kontaktade. Men vilka de andra fastigheterna är som riskerar att ha bisfenol A i tappvattnet tänker myndigheterna inte berätta. Inte ens för dem som bor där.

– Vi kommer gå ut generellt med information, och vi hoppas att de här bostadsrättsföreningarna och bostadsföretagen vidtar åtgärder, och tar till sig av informationen, säger Erik Gravenfors.

Men varför är det inte en självklarhet för er att informera de som bor i de här 3000 lägenheterna om att de riskerar dricka vatten som innehåller bisfenol A?

– Vi tycker att det är självklart att de ska få informationen, med de som är ansvariga att informera är fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.

Men är det helt säkert då att de själva känner till risken?

– Man får ju hoppas att de vet vilka åtgärder och renoveringar som är gjorda historiskt, säger Erik Gravenfors på Kemikalieinspektionen.

Om du själv bodde i en lägenhet som riskerade att ha bisfenol A i vattnet, skulle du vilja få information om det då?

– Ja, definitivt.

Istället för att vända sig direkt till de som riskerar att ha bisfenol A i sitt dricksvatten, så överväger myndigheterna att gå ut med allmän information på sin hemsida om riskerna med bisfenol A och hur det kan upptäckas. Sen är det upp till varje bostadsbolag och fastighetsägare att testa vattnet och åtgärda problemen. Men det räcker inte, tycker Naturskyddsföreningen.

– Den information som myndigheterna har måste komma ut till dem som berörs. Allt annat vore att gå emot riksdagens mål om en giftfri vardag. Om myndigheterna känner att de inte har tillräckligt med redskap och muskler, i form av lagstiftning, då är det en politisk uppgift att se till att de redskapen finns, säger Mikael Karlsson, ordförande på Naturskyddsföreningen.

”Bisfenol A har inte i dricksvattnet att göra”

Men både Kemikalieinspektionen och Naturskyddsföreningen är överens om att det behövs skarpare lagstiftning när det gäller bisfenol A.

– Absolut. Det kommer vi fram till i vår utredning. Med hjälp av lagstiftning kan vi säkerställa att vi inte får problem med de här materialen i framtiden, säger Erik Gravenfors på Kemikalieinspektionen.

– Nästan all miljöförstöring är tyvärr laglig. Och det visar ju att det är politiska beslut som behövs. Vi måste ha en tuff lagstiftning som helt förbjuder vissa miljögifter, och bisfenol A har inte i dricksvattnet att göra. Det ska bara bort, säger Mikael Karlsson på Naturskyddsföreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bisfenol A

Mer i ämnet