Låga halter bisfenol A i dricksvattnet

Publicerad

Livsmedelsverket konstaterar i dag att halterna av bisfenol A i dricksvattnet är så låga att det inte är skadligt att dricka.

SVT har tidigare berättat att det hormonstörande ämnet bisfenol A skulle kunna finnas i 3.000 lägenheter i Sverige. Livsmedelsverket, som undersökt dricksvattnet, konstaterar i dag att halterna så låga att det inte är farligt att dricka vattnet.

Undersökningen av renoverade dricksvattenrör har Livsmedelsverket gjort tillsammans med Kemikalieinspektionen och Boverket under 2012 och 2013 och prover har tagits av vatten som stått still i ledningarna, då man på det sättet kan hitta de högsta halterna av ämnet.

– De boende i fastigheterna som finns med i denna undersökning behöver inte vara oroliga för bisfenol A i dessa låga halter. Men målet måste naturligtvis ändå vara att begränsa användningen av bisfenol A, säger Leif Busk, vetenskaplig strateg i Livsmedelsverkets pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bisfenol A

Mer i ämnet