Bisfenol i många skånska vattenledningar

Uppdaterad
Publicerad

Det hormonstörande ämnet Bisfenol A kan finnas i dricksvattnet i många lägenheter på flera orter i Skåne. Det visar den sammanställning som Boverket nu har släppt.

I en studie har Kemikalieinspektionen, Boverket och Livsmedelsverket funnit att åtta av 22 undersökta byggnader hade Bisfenol A i vatten där rör renoverats med relining mellan åren 2006-2011.

Tidigare i veckan uppgav myndigheterna att de inte tänker berätta för de boende som berörs, utan bara informera fastighetsägarna, men nu har Boverket alltså delvis ändrat sitt beslut.

Bisfenol A

Boverket har gjort en sammanställning av hur vanligt det är med relining med Bisfenol A i Sverige och resultatet visar att metoden använts i cirka 60 byggnader med 3 000 lägenheter på ett flertal orter i landet, varav hela 18 stycken av de byggnaderna finns i Skåne.

Av de 36 orter i hela landet som finns uppräknade i listan är åtta skånska och flera av de förekommer på fler ställen än ett vilket innebär att relining med Bisfenol A har använts i flera byggnader på den orten.

De skånska orter som finns med i listan är Ängelholm, Malmö, Lund, Arlöv, Höganäs, Trelleborg, Helsingborg och Eslöv.

Antal berörda lägenheter

Ängelholm: 331

Malmö: 75

Lund: 184

Arlöv: 12

Höganäs: 267

Trelleborg: 42

Helsingborg: 15

Eslöv: 16

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bisfenol A

Mer i ämnet