Foto: Scanpix

Boverket backar om Bisfenol A

Publicerad

Tusentals lägenheter kan ha ämnet bisfenol A i dricksvattnet. Nu går Boverket ut med vilka orter som kan vara drabbade.

I tisdags kunde SVT Nyheter berätta att det hormonstörande ämnet bisfenol A kan finnas i dricksvattnet i tusentals svenska lägenheter.

Det handlar om byggnader där rör renoverats med såkallad relining. En utredning som genomförts på uppdrag av regeringen visade att åtta av 22 lägenheter hade ämnet i vattnet. De lägenheter som ingick i undersökningen blev kontaktade, men vilka andra fastigheter som riskerade att ha bisfenol A i tappvattnet ville inte myndigheterna gå ut med.

– Vi kommer gå ut generellt med information, och vi hoppas att de här bostadsrättsföreningarna och bostadsföretagen vidtar åtgärder, och tar till sig av informationen, sade Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen.

Nu har myndigheterna delvis ändrat sitt beslut och Boverket går nu ut med i vilka orter de lägenheter finns som kan vara drabbade. Flest lägenheter finns i Ängelholm, Stockholm, Göteborg och Märsta. 

Fakta: Bisfenol A

Visa

Bisfenol A är ett ämne som sedan 2011 är förbjudet i nappflaskor och sedan förra året även är förbjudet i barnmatsburkar i Sverige. Ämnet stör fortplantningsförmågan hos människor och har sammankopplats med ökad risk för cancer och fetma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bisfenol A

Mer i ämnet