16-årige klimataktivisten Greta Thunberg tar emot ”Guldkameran” i Berlin. Foto: Hannibal Hanschke/Pool/AFP/TT

31 mars: Nattens nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Slovakien väljer för första gången en kvinna till president

Den liberala miljöaktivisten Zuzana Caputová blir Slovakiens nästa president. Hon får drygt 58 procent av rösterna i lördagens val, och blir därmed den första kvinna att inta presidentämbetet.

– Jag är glad inte bara för resultatet, utan även för att det är möjligt utan att ge efter för populism, säger hon i sitt segertal.

Brand på boende i Härnösand

Polisen och räddningstjänsten larmades om en fullt utvecklad brand på ett boende i centrala Härnösand på lördagskvällen.

– Det är totalt sju personer som har fått evakueras, och det var även personal på plats, säger John Enzinger vid polisen till TT.

Branden var släckt vid 00.40, men räddningstjänsten stannade kvar längre för eftersläckningsarbete.

Greta Thunberg hyllades på tysk gala – ”Ikon för en ny ungdomsrörelse”

Klimataktivisten Greta Thunberg tilldelades specialpris på en tv-gala i Berlin under lördagskvällen. I juryns motiveringen till priset kallades den 16-åriga klimataktivisten för en ”ikon för en ny ungdoms-och proteströrelse” med anledning av sin skolstrejk för klimatet.

I sitt tacktal gav Greta Thunberg en rejäl känga åt alla ”som mer bryr sig om fotbollsmatcher och filmgalor än den största kris som världen någonsin upplevt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.