Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– De här pengarna är till skolor för att kunna erbjuda mer undervisningstid och andra stödinsatser, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Foto: Per Nilsson, SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

350 miljoner extra till skolan i pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Skolan ska få ytterligare 350 miljoner kronor för att hantera pandemins konsekvenser för lärandet. Det har regeringen, Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om. Pengarna ska bland annat gå till utökad lovskola.

Regeringen och dess samarbetspartier vill alltså anslå ytterligare 350 miljoner kronor till skolan. Pengarna finns med i vårändringsbudgeten.

– Pandemin biter sig fast och fler barn tappar i kunskap. De här pengarna är till skolor för att kunna erbjuda mer undervisningstid och andra stödinsatser, och inte minst lovskola till de som riskerar att lämna grundskolan utan behörighet, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Vilka grupper tror du skulle ha nytta av det här?

– Många barn i utsatta områden, många barn som bor trångt, barn med koncentrationssvårigheter, men också barn som är duktiga i skolan och tycker att lärarledd lektion är viktigt för deras inlärning.

100 miljoner till lovskola

Skolväsendet föreslås få 250 miljoner för att kunna genomföra utbildning som man inte kunnat tillgodogöra sig under pandemin och olika stödinsatser. Dessutom föreslås 100 miljoner kronor till bland annat lovskola, alltså förstärkt frivillig undervisning under skollovet i grundskolan och gymnasieskolan. Deltagande i lovskola ska kunna kombineras med sommarjobb som anordnas av kommuner.

– Lovskola är frivillig, men jag utgår ifrån att skolorna ser till att de barn som riskerar att lämna grundskolan utan behörighet också medverkar i lovskolan. säger Nyamko Sabuni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.