5 februari: Nattens nyheter

Publicerad

Kina protesterar mot USA:s ballongåtgärd

Efter att USA på fredagskvällen sköt ner den kinesiska övervakningsballong som flugit i amerikanskt luftrum svarar nu Kina med reprimand.

– Kina uttrycker starkt missnöje och protesterar mot USA:s användning av våld för att attackera obemannade luftskepp, skriver landets utrikesdepartement i ett meddelande.

Departementet menar att man vid upprepade gånger informerat USA om att luftskeppet är till för civilt bruk och att den tagit sig in i USA av misstag som det inte går att rå för.

Låtskrivaren G:son tvingades ut ur green room under Melodifestivalen

I eftersnacket till Melodifestivalens första deltävling går plötsligt säkerhetsvakter in i green room och greppar tag om låtskrivaren Thomas G:son.

Thomas G:son stod intill artisten Victor Crone, som i stunden blev intervjuad av Sveriges Radio, när vakterna tryckte sig förbi och greppade tag om hans armar.

Programledarna Farah Abadi, Jesper Rönndahl och Linda Bengtzing tappade fokus i sändningen för några sekunder när låtskrivaren fördes ut i bakgrunden.

– Det var G:son, konstaterade Bengtzing och satte handen för munnen.

Efter stormningen: Stor polarisering i Brasilien

Många högt uppsatta militärer har sparkats, det råder stor politisk splittring och ett maktvakuum breder ut sig i landets högeropposition.

– Stormningen av myndighetsbyggnaderna har skakat om den Brasilianska demokratin, säger SVT:s korrespondent.

Händelsen i Brasiliens huvudstad Brasília den 8 januari har skapat stor politisk splittring i landet och gett upphov till intensiva diskussioner.

– Det har lett till en het debatt om vilka metoder som kan användas för att skydda demokratin utan att den faktiskt börjar att urholkas, säger SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.