Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 4 februari sköt USA ned den första ballongen över landets östkust efter att ballongen rört sig hela vägen från Alaska. Foto: TT

Kina protesterar mot USA:s ballongåtgärd

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska jaktflyg har skjutit ner den uppmärksammade kinesiska ballong som svävat runt i landets luftrum. Handlingen har fått Kina att ilskna till.

– Kina uttrycker starkt missnöje och protesterar mot USA:s användning av våld för att attackera obemannade luftskepp, skriver landets utrikesdepartement i ett pressmeddelande.

Kina menar att man vid upprepade gånger informerat USA om att luftskeppet är till för civilt bruk och att den tagit sig in i USA av misstag. Enligt Kina hade ballongen ”avvikit långt från planerad kurs” på grund av vindar.

– USA insisterar på att använda våld, uppenbart överreagera och allvarligt bryta mot internationell praxis, heter det i uttalandet från den kinesiska myndigheten.

Kina förnekade inledningsvis att man hade något att göra med ballongen över USA. Senare hävdade man att det rörde sig om en meteorologisk forskningsballong. Chefen för landets vädertjänst har nu fått sparken, enligt kinesisk statsmedia.

Det kinesiska utrikesdepartementet skriver även att man förbehåller sig rätten att ge ytterligare nödvändiga svar på den amerikanska nedskjutningen.

”Kina kommer resolut att skydda relevanta företags legitima rättigheter och intressen.”

Experten: USA vill veta mer

Enligt amerikanska försvarskällor är ballongerna en del av en flotta som Kina använder för övervakning och att dess utrustning inte kan förknippas med meteorologiska funktioner. President Biden gav tidigt order om att den skulle förstöras.

– När jag fick information om ballongen på onsdagen gav jag Pentagon ordern att skjuta ned den så snart som möjligt. De bestämde att den bästa tiden att göra det var när den nått havet, säger Biden till ett samlat pressuppbåd kort efter att ballongen skjutits ned. 

En operation har inletts för att samla ihop resterna, som nu ligger på omkring 14 meters djup i havet.

– Jag tror att amerikanerna har velat skjuta ner den här farkosten för att få visshet om vad den har för utrustning och vad den har samlat in för information, säger Jan Hallenberg, expert på USA:s utrikes- och säkerhetspolitik, till SVT Nyheter.

Under helgen uppgav USA:s försvarsmakt att ytterligare en misstänkt spionballong observerats, denna gång över Syd- och Centralamerika.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s USA-korrespondent om turbulensen kring den kinesiska ballongen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.