Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s USA-korrespondent om turbulensen kring den kinesiska ballongen. Foto: SVT

Kinesiska ballongen har skjutits ned av USA

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska ballong som under veckan synts över USA har skjutits ner av amerikanska jaktplan utanför landets östra kust, bekräftar president Joe Biden. Enligt nyhetsbyrån AP pågår nu en operation för att samla ihop resterna.

– Jag tror att amerikanerna har velat skjuta ner den här farkosten för att få visshet om vad den har för utrustning och vad den har samlat in för information, säger Jan Hallenberg, expert på USA:s utrikes- och säkerhetspolitik.

Den kinesiska ballongen upptäcktes tidigare i veckan och ska ha flugit över flera ”känsliga platser” i USA

– Vi kommer ta hand om den, sade USA:s president Joe Biden i en kommentar till CNN på lördagen.

Nu har ballongen skjutits ner av amerikanska jaktplan, bekräftar Joe Biden. Nedskjutningen ska ha skett på amerikanskt vatten, utanför delstaten South Carolinas kust. Enligt AP pågår en operation för att samla ihop resterna av ballongen innan de sjunker ner i havet.

– När jag fick information om ballongen på onsdagen gav jag Pentagon ordern att skjuta ned den så snart som möjligt. De bestämde att den bästa tiden att göra det var när den nått havet, säger Biden till ett samlat pressuppbåd kort efter att ballongen skjutits ned. 

Flygavgångar pausades

På lördagseftermiddagen, lokal tid, kom beskedet om att USA tillfälligt begränsar luftrummet över delar av landets östra kustlinje, rapporterar AP.

Avgångarna från tre flygplatser i North och South Carolina, bland annat Myrtle Beach internationella flygplats, pausades av den federala luftfartsmyndigheten FAA. Orsaken uppgavs enligt Reuters vara att ”stödja försvarsdepartementet i en nationell säkerhetsinsats”.

Enligt AP ska den amerikanska kustbevakningen även ha gett sjöfarare rådet att omedelbart lämna området. Detta med anledning av amerikanska militära operationer ”som utgör en betydande fara”.

Kina: ”Används i forskningssyften”

Kinesiska myndigheter hävdar att amerikanskt luftrum inte kränkts samt att ballongen används i forskningssyften. Men USA:s utrikesminister Anthony Blinken håller inte med och kallar Kinas agerande för oansvarigt.

– Vårt främsta jobb är att få bort den kinesiska ballongen från amerikanskt luftrum, säger han.

Under lördagen meddelade Pentagon att en annan ballong upptäcks över Latinamerika.

Texten uppdateras

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blinken planerar att besöka Peking ”när omständigheterna tillåter”, säger han under en pressträff. Foto: WIN MCNAMEE/AFP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.