Vi måste våga säga nej, våga tacka nej om vi inte får igenom våra lönekrav. Foto: TT / Privat

50 barnmorskestudenter kräver minst 33.000 i månadslön

Uppdaterad
Publicerad

50 barnmorskestudenter vid Karolinska institutet och Sophiahemmet Högskola i Stockholm går nu samman och kräver högre löner och bättre arbetsvillkor, skriver de på Aftonbladet Debatt.

Vad landar lönekravet på? 33.000 kronor i månaden minst. De snart färdigutbildade barnmorskorna kommer att tacka nej till alla jobberbjudanden under lönekravet.

Susanna Alinder, 32, är en av de som skrivit under kravet om höjd lön publicerat på Aftonbladet Debatt.

Susannas senaste anställning på neonatalvården erbjuder 32.900 kronor i månaden om hon väljer att stanna kvar. Hon har varit yrkesverksam sjuksköterska i tio år.

– Jag är fortfarande anställd på neo och där kommer jag ha en högre lön än vad jag skulle få som barnmorska på exempelvis förlossningen. 

”Vissa av oss kommer med stor sannolikhet att gå ner i lön som färdig barnmorska, och detta verkar arbetsgivarna tycka är rimligt”, skriver barnmorskestudenterna i debattartikeln.

Susanna Alinder är en av de som inte är beredd att gå ner i lön.

– Det är den här känslan av att det inte är vettigt att man efter flera års arbete som sjuksköterska, efter flera år av hårda studier, att barnmorska är mindre värt än att vara sjuksköterska – att då behöva gå ner i lön, nej - då upprörs man.  

Ställer ultimatum

De snart färdigutbildade barnmorskorna skriver att de inte är beredda att arbeta under ”vilka omständigheter som helst”. Alla jobberbjudanden under 33.000 kronor kommer de att säga nej till, skriver de 50 barnmorskorna.

– Vi måste våga säga nej, våga tacka nej och gå tillbaka till våra tidigare anställningar om vi inte får igenom vårt lönekrav.  

Enligt Vårdförbundets statistik för 2017 ligger ingångslönen för en barnmorska på 31.500 kronor i månaden. I oktober månad låg lägsta lönen på 32.000 kronor i månaden, enligt Stockholms läns landsting. Det är lägre än vad ingångslönen är för en ambulanssjuksköterska. 

– Man kan inte låta bli att tänka att det är en kvinnofråga – inom ambulansen jobbar långt fler män, säger Susanna Alinder.

Att kräva minst 33.000 kronor i månaden är rimligt anser Vårdförbundet.

– Det vara rimligt men troligtvis för lågt. Framförallt beroende på tidigare erfarenheter., säger Annelie Söderberg, förhandlingschef vid Vårdförbundet. 

Platt löneutveckling ”en kvinnofråga”

Utsikterna är små för att få lönen höjd över tid som barnmorska. Lönespridningen är låg jämfört med andra yrken.

– Den här platta lönestrukturen för barnmorskor är en kvinnofråga. Man betalar inte för den erfarenhet och den kunskap som man förvärvat, säger Annelie Söderberg.

Jämför man barnmorskeyrket med mer mansdominerade yrken som kräver samma utbildningslängd- och krav är skillnaden på lönespridningen stor.

– Det kan ligga på 20.000 mer för en civilingenjör. För en barnmorska kan det ligga på 8.000 kronor mer, säger Anneli Söderberg.

Fakta: Barnmorskeutbildning i Stockholm

I januari 2018 examineras cirka 65 nya barnmorskor i Stockholms län – av de har 50 studenter valt att skriva under debattartikeln om lönekrav som publicerats i Aftonbladet.

Övriga studenter avstår från att skriva under men stödjer lönekravet, erfar SVT Nyheter.

Totalt varje år examineras ungefär 105 barnmorskor i Stockholms län. Karolinska Institutet tar in 40 elever per termin och Sophiahemmet tar in 25 elever per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.