TV: Hör barnmorskan om hur tiden har förändrats på förlossningen Foto: SVT

Barnmorskor: Nedskärningar ökar kvinnors rädsla

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Sverige är ett av världens säkraste länder att föda barn i så ökar förlossningsrädslan. Enligt barnmorskorna i Umeå är ett bidragande skäl nedskärningarna inom förlossningsvården.

Maria Trotsman har arbetat som barnmorska i 30 år. När hon började jobba som barnmorska så fanns det 120 platser på kvinnokliniken. 60 på BB och 60 på gynekologen. Idag finns det 15 BB-platser och fem gynplatser.

Hon menar att både personalens och patienternas situation på förlossningen har blivit sämre med åren.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

– Dessutom har man trängt ihop båda dom avdelningarna på en avdelning. Det är synen på kvinnovården idag, säger Maria Trotsman.

Erbjuder stödsamtal

Hon och hennes kollegor på Auroraverksamheten vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå erbjuder stödsamtal till patienter med förlossningsrädsla. De har mer än tre gånger så många patienter idag jämfört med när de började mäta i mitten på 1990-talet. Då registrerades runt 60 personer, men förra året behandlade man över 200 patienter.

Nedskärningar bidrar

Att förlossningsrädsla har ökat kan ha många orsaker. Enligt de barnmorskor vi talat med är nedskärningar och omstruktureringar inom vården en bidragande anledning. Och en dålig erfarenhet av en tidigare förlossning har stor betydelse för vilka som söker hjälp för förlossningsrädsla hos Aurora-teamet.

– Den vanligaste Aurora-mamman är en kvinna som väntar sitt andra barn. Där hennes första förlossningsupplevelse inte var rolig, säger Maria Trotsman.

LÄS MER: Landstingsrådet: ”Vi ska ta det på allvar”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Mer i ämnet