Peter Olofsson (S), landstingsråd, tror att fler vågar prata om sin rädsla idag. Foto: SVT

Landstingsrådet: ”Vi ska ta det på allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Olofsson (S) är landstingsråd i Västerbotten och säger att han tar frågan om förlossningsrädsla på allvar. Men han tror också att de högre siffrorna kan vara ett tecken på något positivt.

SVT Västerbotten har i flera artiklar berättat om att förlossningsrädslan ökar bland mammorna i länet och att barnmorskor är kritiska mot nedskärningar i förlossningsvården. Landstingsrådet Peter Olofsson (S) kommenterar det så här:

– Vi ska ta det på allvar. Sedan tror jag att det finns en mängd orsaker till att vi är där. Jag tror att dom yngre generationerna ser lite annorlunda på det här. De vågar prata om ämnet på ett annat sätt. Förr var det självklart att man inte fick prata om rädsla, även om många kände rädsla även då. Så det kan vara positivt, menar Peter Olofsson (S).

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

”Går hem fyra timmar efter förlossning”

Landstingspolitikern Marianne Normark (L) tycker att pendeln svängt för snabbt.

– På 1970- talet låg kvinnor kvar en vecka. Idag kan kvinnor gå hem fyra timmar efter förlossningen. Då fanns ju sjukvårdsbiträden och barnskötare till och med som gjorde ett jättejobb i kvinnosjukvården. Nu har man sparat bort dom kategorierna, specialistsjuksköterskor ska göra allt och det gör ju splittringen i arbetet ännu större, säger Marianne Normark (L).

– Jag är stolt över den vård vi har. Det bottnar framförallt i att vi har väldigt bra personal, det är den viktigaste ingrediensen vi har. Vi levererar också bra resultat i jämförelse med andra, säger Peter Olofsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Mer i ämnet