Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Datorspel och bad kan göra under – men så ska du tänka kring morgonkoppen kaffe. Foto: SVT/TT

5:2-dietens grundare ger sina bästa hälsotips

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan träffade Morgonstudion journalisten och grundaren bakom 5:2-dieten Michael Mosley som delade med sig av sina bästa hälsotips för att man ska må bra.

– Om saker är för komplicerade eller svåra att göra då kommer de inte att fastna, säger han i en intervju i SVT Morgonstudion.

Vetenskapsjournalisten Michael Mosley är bland annat känd för att ha skrivit böcker om sömn och matvanor och delat med sig av sin egen hälsoresa i en dokumentär på BBC. Han syns även i dokumentären ”Lev längre med Michael Mosley” på SVT Play.

Kanske hans kändaste idé, 5:2-dieten, uppstod efter att Mosley blev diagnosticerad med typ-2 diabetes. Föga anade han att intresset för dieten skulle explodera och bli ett världsfenomen.

Träning och hälsa

– Det var verkligen inte något jag hade förväntat mig, jag blev förbryllad. Jag har ingen aning om varför det blev så ikoniskt, säger han.

Anledningen till att han skapade metoden var att han ville bli av med sin diabetes.

– Nu har det gått elva år och den har hållit sig borta, så för min del vann jag. Det finns forskning på att dieten funkar, men självklart är det inte rätt metod för alla.

Bemöter kritiken om att dieten triggar människor

Mosley har genom åren fått kritik från världshälsoorganisationer som påstår att dieten kan trigga folk till att utveckla ätstörningar.

– Jag känner andra som har kämpat mot ätstörningar och en av mina nära vänner är psykiatriker som jobbar mot ätstörningar. Jag är medveten om att det är ett farligt tillstånd med hög dödlighet.

Samtidigt menar han att det finns många olika studier som visar att inga bevis pekar på att 5:2-dieten triggar ätstörningar.

– Sen om man redan lider av en ätstörning, hittar dieten och kanske testar det så kan det självklart göra att ens tillstånd förvärras.

Se Michael Mosley dela med sig av några av sina bästa hälsotips för en bättre vardag, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning och hälsa

Mer i ämnet