Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett tufft läge – då måste man prioritera” – hör finansminister Elisabeth Svantesson (M) om budgeten. Foto: SVT

Sex miljarder i generella statsbidrag till kommuner och regioner

Uppdaterad
Publicerad

Kassan för kommuner och regioner stärks nästa år, men inte med så mycket som Sveriges kommuner och regioner, SKR, tidigare har efterfrågat.

– Det är ofta så att SKR vill ha mer pengar, men detta är ett starkt besked, säger Elisabeth Svantesson när hon på tisdagsmorgonen presenterade budgeten.

En svagt åtstramande budget i en tid där Sverige förväntas gå in i en lågkonjunktur. Så beskriver finansminister Elisabeth Svantesson (M) regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraternas första budget.

Reformer för 40 miljarder

Hon menar att regeringen inte vill spä på inflationen och samtidigt måste se till att ha handlingsutrymme framåt.

– När man går in i en lågkonjunktur brukar man ha lite mer tryck och vara lite mer expansiv men det kan vi inte i det här läget, säger Svantesson på en pressträff där budgeten presenteras.

I den drygt 3000 sidor långa dokumentet ryms reformer för 40,43 miljarder kronor.

På pressträffen presenterar Svantesson fyra fokusområden: Stöd till hushåll och företag, välfärd, ökad trygghet och säkerhet samt en stärkning av försvaret.

Den största satsningen är sänkningen av energiskatten på bensin och diesel vilket kostar statskassan 6,7 miljarder nästa år.

”Tufft läge”

En nyhet från dagens budgetsläpp är 6 miljarder i statsbidrag till kommuner och regioner.

Det är den näst största budgetposten men SKR:s ordförande Peter Danielsson (M) menar att pengarna inte kompenserar de tuffa tider som man nu befinner sig i.

– Varje kommun och region sitter nu med sina budgetar inför nästa år, och det ser lite olika ut för dem. I första hand kommer man prioritera bort det som inte är kärnverksamheten, men man kan inte utesluta effektiviseringar och besparingar de kommande åren. Det är ett tufft läge nu, säger han.

Finansminister Elisabeth Svantesson kallar dock budgetposten till kommuner och regioner för ett starkt besked.

– Det här behövs för att man inte ska behöva minska sysselsättningen, men vi har beredskap för mer om det skulle behövas framöver, säger hon på dagens pressträff.

Inget jobbskatteavdrag

En annan nyhet från budgeten är ett höjt jobbskatteavdrag för äldre på 0,77 miljarder. Moderaterna lovade dock även ett jobbskatteavdrag och sänkt skatt för pensionärer och det är löften som inte ser ut att infrias i budgeten.

Svantesson menar dock att det nu är extra viktigt att kunna ”ta ansvar och prioritera” men betonade återigen att läget är tufft och att vi går mot en ekonomisk vinter.

– Vi gör väldigt mycket av det vi lovade, vi gör precis det vi sa till väljarna och som vi fått mandat att göra. Det här ärt första steget på en lång resa, säger hon efter pressträffen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.