Foto: SVT, TT

6 timmars arbetsdag delar majoriteten i Gagnef

Uppdaterad
Publicerad

Gagnef kommun styrs av en majoritet bestående av S, Kommunal samling, Mp och V. Även om stridsfrågorna i kommunen är förhållandevis små finns det givetvis frågor där partierna inte håller med varandra, även inom den styrande majoriteten.

Förespråkare för sex timmars arbetsdag brukar argumentera för sin sak med att arbetstidsförkortning med bibelhållen lön skulle leda till mindre stress och oro. Istället skulle den anställda vara piggare och mer effektiv med bättre hälsa.

Oenighet i frågan

I SVT:s valkompass visar det sig att partierna i Gagnef är splittrade i frågan. Också inom den styrande majoriteten.

Val 2018 Dalarna

– Vi vet ju att det är MP:s önskan att vi skulle pröva det men vi och övriga partier har inte ställt upp bakom det, säger Ann-Gret Olsson (S), ordförande i Socialnämnden.

Hon minns att S i Gagnef tog sitt beslut efter att man sett att på många orter där den kortare arbetstiden prövats har man gått tillbaka till att jobba 8 timmar.

– Vi såg därför att det inte fanns någon möjlighet att prova det i Gagnef.

”Vore ett bra initiativ”

Miljöpartiet å sin sida tycker att det är ett ganska bra förslag med kortare arbetsdag inom äldreomsorgen och för Vänsterpartiet är det självklart att ställa sig bakom förslaget.

– Det är ingen fråga som vi driver just nu men personligen tycker jag att det vore ett bra initiativ. Det skulle kunna få människor att orka arbeta längre inom äldreomsorgen vilket ju är ett typiskt arbete där man inte orkar jobba hela vägen till 65, säger Maria Alfredson (MP), ledamot i fullmäktige.

C och KD mest kritiska

Mest kritiska till förslaget är Centerpartiet och Kristdemokraterna. I svaren till SVT:s valkompass skriver C att det är viktigare med en hållbar arbetsmiljö så att man orkar arbeta och betonar vikten av att kunna byta arbetsgivare.

KD menar att vi behöver arbeta mer, inte mindre för att klara av att finansiera välfärd och pensioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet