Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist.

”Vi skulle ha byggt ännu mer”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist erkänner att de många barackerna tyder på ett visst misslyckande.

SVT har granskat Sveriges 15 största kommuner. I fem av de är en majoritet av förskolorna som satts upp under 2000-talet baracker. En av de kommunerna är Norrköping, där drygt 6 av 10 av 2000-talets förskolor är en barack.

20 förskolebaracker har Norrköpings kommun satt upp under 2000-talet, fasta förskolebyggnader har man däremot bara byggt 13 stycken, vilket gör att drygt sex av tio nya förskolor i kommunen är en barack.

Precis som i flera av de kommuner SVT granskat säger man i Norrköping att orsaken till den höga andelen barack-förskolor är en oväntad befolkningsutveckling i kombination med svårigheter att förutspå var i kommunen barnfamiljer väljer att bosätta sig.

”Vi skulle byggt ännu mer”

Och kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist medger att antalet baracker tyder på ett visst misslyckande.

– Vi vill ju att man ska finnas i lokaler som är skräddarsydda efter den här typen av verksamhet. Det är inte bra att vi har tillfälliga lösningar, för paviljonger kan bara vara tillfälliga lösningar, målet måste ju vara att man har riktigt bra lokaler, säger Lars Stjernkvist.

–  Nu i efterhand är det väldigt lätt att se att vi underskattade uppgången i Norrköping, vi underskattade befolkningsutvecklingen. Det är klart att vi skulle byggt ännu mer än vad vi faktiskt gjorde. 

Tillfällig lösning

Barackerna, eller paviljongerna som många kommuner föredrar att kalla dem är tänkta som en tillfällig lösning och får heller inte stå i mer än tio år. Jan Ekman, stadsbyggmästare i Norrköpings kommun säger dessutom att målet är att barackerna inte ska stå längre än tre till fem år.

Men många av barackerna har ju redan stått längre än så?
– Ja så kan det vara, men det har ju att göra med den här positiva befolkningsutvecklingen som gör att vi inte riktigt har orkat med.

– I vår investeringsplan har vi till 2017 ytterligare 36 avdelningar i permanenta förskolor som vi ska bygga och när vi har klarat ut det borde vi kunna ta bort en hel del av paviljongerna.

Dyrare än fasta förskolor

Många föräldrar i Norrköping som vi pratar med tror att en annan anledning till att kommunen satsat på baracker istället för att bygga fasta förskolor har att göra med att de skulle vara billigare.

Men enligt Jan Ekman är barackerna på sikt till och med dyrare än att bygga en permanent förskola.

– I ett område som ska leva i åtminstone 20-30 år tror jag att det på sikt blir billigare med fasta förskolor.

Har du dina barn i barackförskola eller jobbar du i en? Mejla dina egna bilder till oss på SVT!

Tipsa marja.grill@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet