Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Socialminister Lena Hallengren (S) om 70-plussare. Foto: SVT

Hallengren: Kommer inte bli en så stor förändring

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte möjligt att i längden hålla kvar vid de särskilda rekommendationerna för personer över 70 år, säger socialminister Lena Hallengren (S) efter beskedet tidigare i veckan. Samtidigt uppmanar hon till att vara restriktiv.

– Man måste kunna ta individuell hänsyn själv och fundera på om man har andra alternativ.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har under en längre tid fått frågor om och i så fall när det kan vara aktuellt att ändra eller helt slopa rekommendationer för äldre. Men flera har reagerat på att det sker nu, när antalet smittade ökar, och inte några månader tidigare.

Socialminister Lena Hallengren framhåller att det inför sommaren var omöjligt att veta att rekommendationerna skulle följas så väl och smittoutvecklingen därmed vända.

”Ta nya tag”

– Nu har vi en situation där de som är över 70 och andra i riskgrupper har isolerat sig, ibland kanske mer än vad de har behövt. De har varit väldigt lyhörda. Men det går ju inte i längden att inte handla själv, att inte ha sociala kontakter, säger ministern.

Beskedet innebär samtidigt att det blir extra viktigt för andra grupper i samhället att ”ta nya tag” och verkligen följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger hon och upprepar statsminister Stefan Löfvens kritik mot fester i trånga lokaler.

– Det är inte okej att vi å ena sidan ska fatta beslut om tuffare restriktioner för vissa områden och sen samtidigt finns det grupper, företrädesvis unga, som upplever att man är odödlig och inte omfattas av restriktionerna lika mycket. Men så är det inte. Ska smittspridningen minska så är det inte minst de som rör sig mycket i samhället som måste tänka till, säger Hallengren.

Fler lokala rekommendationer

Tidigare i veckan kom beskedet att Uppsala som första region i landet inför regionala rekommendationer. Bland annat uppmanas invånarna att umgås endast med personer i samma hushåll och att undvika att använda kollektivtrafiken. Lena Hallengren tror att det kan bli aktuellt med fler lokala rekommendationer.

Men att 70-åringar i och med de hävda rekommendationerna nu skulle agera som om inget har hänt ser hon som otänkbart.

– Jag har själv hört många av dem uttala sig och säga att det inte kommer att bli en så stor förändring. Men de måste få känna att de är en del av vår gemensamma kamp mot det här viruset, att de också har en frihet att röra sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet